2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Orbán: Brüsszel a kapukulcsot akarja

  • Orbán: Brüsszel a kapukulcsot akarja

2010-ig visszakanyarodott, és a jövő kihívásairól is beszélt Orbán Viktor az őszi parlamenti ülésszak megnyitóján elhangzott beszédében.

A miniszterelnök beszéde:

A miniszterelnök a gazdasági eredményeket sorolta, és hangsúlyozta: 2010 után a magyar kormány új gazdaságpolitikát folytatott. A kormányfő emlékeztetett: a magyar gazdaság idén nyáron is jól teljesített, a második negyedévben 4,8 százalékos volt a növekedés, ami kétszerese az uniós átlagnak. 2010 óta 800 ezerrel dolgoznak többen ma Magyarországon és közelítünk a 4 és félmilliós álomhatárhoz – emelte ki a miniszterelnök. Orbán Viktor ezért köszönetet mondott a többi között a munkavállalóknak, a Magyar Nemzeti Banknak, valamint Varga Mihály pénzügyminiszternek.

„Segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságpolitikát folytatunk” – mondta a kormányfő, hozzátéve: tartják a vállalásukat, vagyis, hogy egyre jobban megérje dolgozni és gyereket vállalni Magyarországon. A cél pedig, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Uniós öt legélhetőbb és legjobb országa legyen.

A kormány szerint a jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően újabb év végi nyugdíjprémium várható.

Konzultáció

Ezt követően Orbán Viktor áttért a jövőt érintő kérdésekre, amit szerint két téma határoz majd meg: a népesedés kérdése, valamint az európai politika.

„Az életnek is van matematikája, ami néha kegyetlen” – mondta Orbán Viktor hozzátéve: a képlet egyszerű, ha nem születik elég gyermek, elfogy a magyar nép. Ezért szerinte további gyermekvállalást ösztönző kezdeményezésre van szükség. Ennek érdekében újabb nemzeti konzultáció jön – jelentett be Orbán Viktor.

Ennek része Orbán Viktor szerint az oktatás is, ami rekodtámogatásban részesül – 2018-ban több mint 600 milliárd forinttal több jut mint 2010-ben.

Brüsszel a kulcsot akarja

Európára is kiért a miniszterelnök. Szerinte a 2019-es EP-választás után távozni fog a jelenlegi brüsszeli vezetés. Felrótta az uniós elöljáróinak az illegális migrációt, valamint a brexitet. Úgy véli: nagy kérdés ki vezeti majd utánuk az uniót. Két oldalra osztódik ma Európa: bevándorlásellenes és a bevándorlást támogató erők közül kell majd jövő májusban választani – mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt: négy ország van folyamatosan támadás alatt Brüsszelben: Magyarország, Lengyelország, Olaszország és Ausztria. Szerinte a brüsszeli bürokraták európai népességcserét szeretnék, és így vennék át az európai egyesült nemzetek irányítását.

Orbán Viktor ismét hangsúlyozta: a migráció nem pártkérdés, hanem nemzeti ügy, ezért bármilyen politikai párttal, vezetéssel kész együttműködni, amely a migráció megállításán dolgozik.

Kitért a Sargentini-jelentésre is, ami szerinte a fentebb említett irányvonalba tartozik. Ismét elmondta: a dokumentum címe is mutatja, hogy nem a magyar kormány, hanem Magyarország ellen szól a jelentés, ami „abszurd hazugsággyűjtemény” és sérti az uniós alapokmányát.

Orbán Viktor megerősítette: jogi lépéseket tesznek a jelentés miatt, az ügyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszi.

„Két csatát már megnyertünk” – mondta a miniszterelnök. „Megállítottuk a migrációt és gátat szabtunk a migránsok elosztását célzó brüsszeli kvótarendszernek.”

Szerinte üdvözlendő a Frontex joginak kiszélesítése a migráció visszaszorítása érdekében. A tervek szerint a Frontex egységei a nemzeti hatáskörön is átlépve hajthatnának végre műveleteket – ez Orbán Viktor szerint azonban már nem helyes, mert szerinte el akarják venni Magyarország jogát a határvédelemre, és azt Brüsszel kezébe akarják adni.

„Brüsszel a kapukulcsot akarja” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ezt azért akarják, hogy menedzseljék az illegális migrációt. „A határvédelemhez azonban jobban értünk, mint bárki” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor rámutatott: az illegális bevándorlás óta 347 migránshátterű támadás történt Európában.

Ellenzéki reakciók

 

A kormányfő beszédére az ellenzéki pártok frakcióvezetői reagáltak. Elsőként Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője, aki arról beszélt, hogy a kormánynak téveszméi vannak. „Akinek téveszméi vannak, Napóleonnak, macskának hiszi magát, kezelésre szorul” – fogalmazott. A magyar kormánynak tudathasadása van, mert Magyarországnak képzeli magát: kezeltetni kell magukat, de nem magukért az ország miatt – tette hozzá. A szerződések jogalanya Magyarország a DK elnöke szerint, így a kormány képviselői védekezvén a nemzet szoknyája mögé bújnak gyáván – utalt a Sargentini-jelentésre Gyurcsány. Kövér László nem hagyta szó nélkül: szerinte Gyurcsány Ferenc ingoványos talajra tévedt, amikor azt mondta Orbán Viktornak, hogy téveszméi vannak.

 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője szerint elterelődik a figyelem a valódi gondokról. Abszurditás a Jobbik vezetői szerint, hogy Gyurcsány Ferencet kell hallgatni ma a Parlamentben. Szerinte a Sargentini-jelentés ideológiai elfogultsága hazugságok rágalmak, rasszizmus és antiszemitizmus kapcsán, igazságtalan a jelentés, mert nem szerencsés a migráció belekeverése, igazságtalan, hisz 23 ezer letelepedési kötvényes van. Gyöngyösi szerint a jogállam lerombolása pártállami időket idéz, megszállják a független intézményeket, vegzálják a civileket, ellehetetleníti a független médiát, a kormány bűnei miatt pedig az ország fizet. Európában vesztett, most ne sértettsége motiválja – mondta Orbánnak.

 

Szabó Tímea a PM frakcióvezetője úgy véli a kormányt ítélték el kétharmaddal. A kormány intézkedései miatt nyomorognak a nyugdíjasok, a munkanélküli járadék 3 hónapra lett leszállítva. Mindenki áruló, aki nem ért vele egyet. Az EU-s pénzeket magára és haverjaira költi, Putyin alattvalójává teszi az országot. Kitért a civilekre, akik a nélkülözőkkel törődnek. 300 ezer tanszer nélküli gyermek, 50 ezer nincstelen gyerek van, évente 30 ezren halnak meg daganatos betegségekben, mert az egészségügyben kilopják a pénzt, továbbá kivégezték az MTA intézeteit azzal, hogy korlátozzák a kutatás szabadságát.

 

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint Orbán Viktor a közjó helyett önös politikai célokat fogalmaz meg, és a saját környezetét gazdagítja. Maga nem Európa erős embere, hanem Európa páriája, és ma már saját népe ellenére kormányoz. Magyarország letért a demokrácia útjáról – véli. Szerinte a kormányfő összevissza beszél: emlékeztetett, hogy 3 éve a Frontex közreműködését kérte, most meg zsoldosokról beszél. A szocialista politikus a közoktatás és egészségügy problémáit is kiemelte, továbbá úgy véli: nem a multikkal, hanem a munkavállalókkal kell szövetséget kötni.

 

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt szerint megdöbbentő a vita: furcsa a miniszterelnök saját gazdasági beszámolója. Magyarországon nem zakatol mindenhol a gazdaság: leszakadó régiók vannak. Emlékeztette a kormányfőt, hogy pécsi polgárok akadályozták meg egy migránsokat befogadó állomás létrejöttét. Egyetért azzal, hogy a fő tét a migrációpárti és az migrációellenes erők közötti vonal határozzák meg. Egyetért, hogy az Európai Unió ezt a kérdést elbaltázta, és láthatóak az álszent megközelítések mögé bújik, de az nem igaz, hogy csak erről van szó. Úgy látja: a kormány a maga által generált vitát kampányeszközként használja, hogy elfedje a helyzetet a magyar társadalom kritikus állapotáról. Szót ejtett az elvándorlásról: Pécsről 10 év alatt 13 ezren mentek el, és nemzeti szinten mindent meg kell tenni a kihívásokra való felkészülésre, de kiszolgáltatottabbak lettünk a frakcióvezető szerint.

Kocsis: Gyurcsány nyerte az ellenzéki gyűlölködés versenyét

Visszautasította a DK elnökének sértő és gyalázkodó felszólalását a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint Gyurcsány Ferenc nyerte az ellenzéki gyűlölködési versenyt. Kocsis Máté úgy fogalmazott: az ellenzéki pártvezetőnek nincs morális alapja szólásra emelkedni az Országgyűlésben. A Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök felszólalása kapcsán azt mondta: személyiség- és szerepzavara a magát korábban Magyarország megváltójának gondoló Gyurcsány Ferencnek van, aki saját gondolataitól megrészegülve az ellenzék régi-új vezérének szerepében képzelte magát. Szerinte az egykori kormányfőnek a kormány bevándorlás-politikájával van baja, "mert ön gyűlöli a magyarokat". Kifogásolta azt is, hogy a DK elnöke évek óta a határon túli magyarok ellen buzdít.

A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint a Sargentini-jelentés következményei egyértelműen Magyarországot sújtják majd. Harrach Péter a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva kiemelte: a jelentésben egyrészt megoldott problémák, másrészt szép számmal valótlanságok szerepelnek, ráadásul a dokumentumot egy eljárásjogi ügyeskedés segítségével fogadták el. A kormánypárti politikus kitért Gyurcsány Ferenc felszólalására, és azt mondta: nem osztja teljesen a jobbikos hozzászóló véleményét, aki szóvá tette a volt kormányfő jelenlétét, így ugyanis elestek volna egy műélvezettől, amit a nemzet nagy komédiása produkált. A többi ellenzéki felszólalást sok esetben a durvaság jellemezte, ami nem méltó a magyar parlamenthez, még ha az érintettek frusztrációjára utal is; ezen uralkodni kellene - jegyezte meg Harrach Péter.

Orbán Viktor viszontválaszában arra kérte az ellenzéki pártok képviselőit, hogy nemzeti ügyekben álljanak a nemzet mellé, és sose szavazzanak Magyarország ellen. Mint elmondta, öt hónappal ezelőtt a parlamenti választáson a magyar nép úgy döntött, hogy önök akkorák, mi pedig ekkorák, eldöntötte, kinek mennyi bizalmat ad, és kifejezte azon szándékát, hogy a kormány folytassa a család-, gazdaság- és nemzetpolitikáját, illetve a migrációval szembeni fellépését. Annyit talán fontoljanak meg, hogy ha nem akarnak bent ragadni a múltban, és mindig ugyanabban a mókuskerékben száguldozni, akkor talán kövessék az embereket; az sokat segít - javasolta az ellenzéknek a miniszterelnök, aki szerint így a magyar emberek élete szempontjából valóban fontos kérdések is napirendre kerülhetnek a törvényhozásban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

A Lánchíd-felújítást végző cég tulajdonosi köréhez juthatott vissza az a másfélmilliárd forint, amit a hídrenoválásra szánt pénzekből utaltak el a számlagyáras Vig Mór cégének – ezt lehet kikövetkeztetni azokból az információkból, amelyeket egy, a beruházásra és az azt körüllengő korrupciógyanús folyamatokra rálátó bennfentes osztott meg Budai Gyulával.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

Jól ismerem Kocsis Mátét, mert a barátom. Rühelli a pezsgőt, mert rongyrázásnak tartja és soha nem láttuk munkaidőben bármilyen alkoholt inni – írja Facebook-bejegyzésében a publicista.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!