2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Orbán Balázs: nem veszünk részt a NATO ukrajnai akciójában

A NATO-vállalásainkat teljesítjük, ugyanakkor a szövetség területén kívüli katonai műveletekben nem kívánunk részt venni – erősítette meg Mandinernek adott interjúban a kormányfő politikai igazgatója.

  • Orbán Balázs: nem veszünk részt a NATO ukrajnai akciójában

Mandiner: Ha a 2022-es Fidesz-győzelem még a Holdról is látszott, a mostani eredményhez milyen messze kell menni a Földtől?

Orbán Balázs: Ahonnan Európa látszik, onnan a magyarországi jobboldal győzelme is.

Arra utal, kevés párt szerzett nagyobb támogatottságot uniós országban, mint a Fidesz?

Ennél is többre gondolok. A békeidők Európájában voltak nagy néppártok, és talán ma is akad még néhány, még akkor is, ha mára jelentősen meggyengültek. Olyan, hogy egy nagy kormánypártot ilyen hosszú ideig és ilyen nagy arányban töretlenül kitüntetnek bizalmukkal a választópolgárok, más európai országban szinte már nincs is. Ráadásul a mostani európai választás valamennyi kormányzó pártnak rázós terep volt, hiszen háborúval, inflációval, gazdasági válsággal terhelt évek közben tartották a megmérettetést.

35 százalék fölé, ilyen kondíciók mellett szinte senki sem jutott. Mindezek tükrében egy 45 százalékos eredmény erődemonstrációra is alkalmas.

Mégis, számos elemző legfeljebb mérsékelt Fidesz-győzelemről, sőt, egyesek már a bukás előszeléről értekeznek, mondván, nő az elégedetlenség.

Ellenzéki politikusként vagy véleményformálóként én is hasonlókkal próbálkoznék. Hallottuk már ugyanezt a 2019-es önkormányzati választás után is, aztán nagyon nem úgy alakult a parlamenti választás. Minden választást azon a napon kell megnyerni, amelyiken tartják.

Persze szerezhettünk volna rekordszámú képviselői helyet is, ez kétségtelenül elmaradt. Viszont a ciklus közepén járunk,

ilyenkor rendre büntetni szokták a regnáló hatalmat a választók. Ha ez volt a büntetés, akkor elfogadjuk.

Akad már lap külföldön, ami Azahriah-t is Orbán Viktor kihívójaként azonosítja, a 30 százalék közelébe jutó Tisza Pártot, illetve Magyar Pétert azonban jóval többen. Hogyan tekintenek az új formációra?

Minden ellenzéki erőt komolyan kell venni. Így a szélsőséges jobboldalt vagy a számos önkormányzati bázissal és parlamenti jelenléttel működő óbaloldalt, meg a Magyar-féle újbaloldalt is. Látszik, hogy a külföldről finanszírozott média és a „mikroadományozók” között az utóbbi az ügyeletes sztár. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy 

Magyarország nem akar majd Magyar Péterrel egy hosszú, bántalmazó, abuzív kapcsolatba beleragadni.

A kormány azt mondta, akkor lehet béke, ha a Fidesz győz, s ha valaki máshogy voksol, a háborút választja. Most mi következik?

A Nyugat háborúpárti stratégiát visz, nemcsak fenntartanák, hanem fokoznák is az ukránok támogatását. Ehhez azonban társadalmi támogatottságot kell felmutatniuk, s ha valaki kilép a sorból, akkor az probléma a háborúpárti erők számára. Ezért a békepárti kormányokat pénzügyileg és politikailag is igyekeznek legyengíteni. Ez a projekt idehaza nem volt sikeres: továbbra is erős a kormány legitimációja. Ezzel szemben viszont több olyan ország is akad, ahol a választók épp a regnáló háborúpárti kormánnyal szemben fejezték ki elementáris erejű nemtetszésüket. Ez egy kicsit a mi javunkra billentette az erőviszonyokat. És előttünk áll még az amerikai választás, amely a döntő áttörést elhozhatja.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb fordulat történt Magyar Péter botrányos ügyében + videó

Újabb fordulat történt Magyar Péter botrányos ügyében + videó

A Központi Nyomozó Főügyészségre került át a rendőrségtől Magyar Péter ügye. Péntek hajnalban a Budapesti Rendőr-főkapitányságra érkezett bejelentés, miután a Ripost információi szerint Magyar Péter elvette az őt videózó egyik vendég telefonját egy szórakozóhelyen, majd a Dunába dobta azt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!