2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Orbán: Amerikai játszma a Faraon-ügy

2016. október 24., hétfő 17:16, frissítve: hétfő 20:22

Fél éve még a kilétét is vitatta a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke, ma viszont már amerikai játszmának tartja a miniszterelnök az új szomszédja, a szaúdi Gait Faraon elleni Interpol-körözést. Orbán Viktor azt mondja, a szomszédjába költözött arab üzletembert a magyar titkosszolgálatok megvizsgálták, és nem találtak semmi gyanúsat nála.

A Faraon-ügy volt az egyik napirendi pont a nemzetbiztonsági bizottság áprilisi ülésén. A Heti Válasz írt először arról, hogy az egykori Postabank-székházat egy szaúdi milliárdos, Gait Faraon vásárolta meg. Az eladó egy magyar kft. volt, amelynek alapításában Orbán Viktor veje, Tiborcz István is segédkezett. A külföldi befektetőt a Forbes Magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb bűnözője közé sorolta, az FBI pedig maffiavádak miatt körözte.

„Mind az FBI-jal, mind a CIA-vel együttműködik a magyar szolgálat, sőt, az Interpolon keresztül is információk érkeztek, és ma az az információ, hogy ez a Faraon nem az a Faraon” – állította fél éve a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke. Mostanra azonban kiderült, a terrorizmus pénzelésével vádolt szaúdi milliárdoshoz köthető  cég vette meg a miniszterelnök szomszédságában levő házat is a budai Cinege utcában.

A szocialista Harangozó Tamás a parlamentben várt választ arra Orbán Viktortól, hogy találkozott-e új szomszédjával, és nem lát-e nemzetbiztonsági kockázatot abban, hogy családja egy nemzetközi körözés alatt álló személlyel üzletel. „A seftelésen kívül van-e még bármi szent önöknek? Ezzel az üggyel a nemzetbiztonsági bizottság is kiemelten foglalkozik. Nagyon súlyos kérdés ez, Miniszterelnök úr, mert ha igaz, akkor alapjaiban kérdőjelezi meg, hogy a jövőben betöltheti-e a miniszterelnöki posztot?” – fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő.

A Gait Faraon elleni Interpol-körözés csak az amerikaiak játszmája, válaszolt a miniszterelnök. „A szóban forgó személy elleni ügy egy amerikai titkosszolgálati játszma. Ezt onnan lehet tudni, hogy a szóban forgó úr beutazásával kapcsolatban egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást, pedig a kiadott vízum minden tagállam számára ismert volt. És az is elgondolkoztató, hogy akit keres az FBI, az hogy maradhat 24 éven keresztül szabadlábon, és többször megfordul Európában” – fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök szerint éppen ezért semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot sem jelent új szomszédja, az arab üzletember.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!