2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Orbán: A szerbeknél történtek a migránsverések

2017. március 11., szombat 15:33, frissítve: szombat 17:12

A brüsszeli sajtótájékoztatón a szerb hatóságokra tolta a migránsveréseket a miniszterelnök. Szerinte a sajtó által említett esetek nem Magyarországon, hanem Szerbiában történtek, a magyar rendőrök senkit sem bántottak. A Legfőbb Ügyészség később rácáfolt a kormányfőre. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára lejárató kampányról beszélt.

Néhány napos sérülését mutatta egy menedékkérő Belgrádban. Azt mondta, a magyar határőrök kutyája harapta meg.

„Azt kérdezgették, hogy ki közülünk az embercsempész. Nem tudunk angolul, ezért nem tudtuk megmondani neki. Ekkor ránk eresztették a kutyát” – mesélte egy afgán migráns.

A migránsokat az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet doktorai látták el. Szerintük rendszeresek a rendőri túlkapások Magyarország déli határán.

„Minden vádat vissza kell utasítsak a tekintetben, hogy a magyar rendőrök bárkit is bántalmaztak vagy megvertek volna” – mondta Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök a szerb hatóságokra tolta a felelősséget.

„Nem ismerünk olyan esetet, amikor bárkinek bármilyen sérülése történt volna. A hírekben szereplő eseteket mind Szerbia területén rögzítették, ezt szeretném tisztázni” – jelentette ki.

A Legfőbb Ügyészség azonban rácáfolt a kormányfőre: a Magyar Nemzetnek küldött válaszból ugyanis kiderül, hogy összesen negyvennégy esetben jelentettek fel rendőröket az elmúlt másfél évben a déli határon elkövetett túlkapások miatt, melyek közül két esetben is pénzbüntetésre ítélték az elkövetőket.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a jogvédők alaptalan rágalmakat terjesztenek Magyarországról. „Az a helyzet, hogy jogvédő szervezetek, illetve az illegális bevándorlók is rendszeresen provokálják a rendőröket, a honvédeket. Jól emlékezhetünk arra, amikor mintegy negyven rendőr sérült meg akkor, amikor köveket és betondarabokat dobáltak rájuk a déli határnál. Hol voltak azok a jogvédő szervezetek, amikor a magyar rendőrökre dobáltak követ? Akkor egyáltalán nem szólaltak meg” – nyilatkozta Dömötör Csaba.

A politikus szerint a civilek azért provokálják a szolgálatot teljesítő rendőröket és honvédeket, hogy elbizonytalanítsák őket mindennapos munkavégzésükben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!