2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán: A kormány nem hagyja magát zsarolni

2016. október 21., péntek 19:15, frissítve: péntek 19:24

A kormány nem hagyja zsarolni magát, a letelepedési kötvények megszüntetésének kérdése már a Jobbik követelése előtt felmerült a kormányban – Orbán Viktor ezt brüsszeli sajtótájékoztatóján nyilatkozta a Hír TV kérdésére.

A kormányfő emlékeztetett rá, a nemzetgazdasági miniszter előterjesztést készít az ügyben, az alapján döntenek majd.

„A pénzügyminiszter korábban már kapott felhatalmazást a felminősítéskor tőlem, hiszen a felminősítéssel Magyarország kötvénybevonási lehetőségei radikálisan megjavultak, ennek a rásegítő eszköznek a szükségessége felől most már lehetnek komoly kérdések. Várjuk a pénzügyminiszter úr jelentését. De a kormány döntése nem fog összefüggni természetesen a Jobbiknak a követelésével, mert a kormány nem hagyja magát zsarolni. Ettől még maga a kérdés egy értelmes fölvetés a Jobbik részéről, kell is vele foglalkozni, a pénzügyminiszter meg is fogja ezt tenni, de semmilyen árukapcsolást nem tudunk elképzelni egy közgazdasági kérdés meg egy alkotmánymódosítás között” – fejtette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor a menekülő-utat keresi azzal, hogy a kormány ötleteként tünteti fel a letelepedési kötvények visszavonását - Volner János szerint. A Jobbik frakcióvezetője Magyarország Élőben című műsorunkban azt mondta: csak a kormányon múlik, hogy az alaptörvény-módosítás előtt visszavonják-e a konstrukciót szabályozó törvényt.

„Ezt a letelepedési kötvény-bizniszt le lehetne zárni egy héten belül, néhány nap alatt a parlamenten keresztül lehet vinni házszabály szerint az a kérdés, hogy Orbánék még az utolsó pillanatig működtetni akarják-e ezt a korrupciós mechanizmust, vagy sem” – nyilatkozta Volner János.

A magyarországi oktatási és egészségügyi rendszer is vonzó lehet a letelepedési kötvény vásárlóknak és családtagjaiknak. Eddig összesen mintegy 18 ezer ember kapott lehetőséget a magyarországi tartózkodásra a kötvényeknek köszönhetően. A legtöbben Kínából érkeztek, de vannak szír, üzbég, bangladesi és afgán letelepedők is. A kérelmezőket négy hatóság is vizsgálja, ennek ellenére egy elítélt orosz állampolgárnak sikerült kötvényhez jutnia. A vizsgálatok költségeit nem tudni, csak azt, hogy a Magyar Állam viseli, nem pedig a tízmilliós hasznot lefölöző közvetítőcégek. A letelepedési kötvények rendszeréről a Célpont 20:30-kor kezdődő adásában tudhatnak meg többet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!