2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Orbán: Van, amit a kormány nélkül nem lehet

2016. május 31., kedd 14:18, frissítve: kedd 20:25

Az időközi önkormányzati választás hajrájában ígért milliárdokat Dunaújvárosnak a miniszterelnök. Orbán Viktor azt is hangsúlyozta: Magyarországon a kormány nélkül bizonyos nagyságrendű fejlesztéseket nem lehet megvalósítani. Dunaújvárosban a hétvégén választanak új önkormányzati képviselőt a gyilkosság gyanújával előzetes letartóztatásban lévő fideszes Gál Roland helyére.

„Jobb, ha egyenesen beszélünk, Magyarország egy olyan ország, ahol kormány nélkül nem lehet várost fejleszteni” – a múlt héten betegség miatt lemondott útját pótolta a dunaújvárosi időközi önkormányzati választási kampány hajrájában a miniszterelnök. Orbán Viktor ismertette a fejlődésre vágyó települések lehetőségeit.

„Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem ennek az országban történeti, szociológiai és gazdasági adottsága, tehát én azt javaslom minden városvezetésnek Magyarországon, hogy keresse az együttműködést a kormányzattal annak érdekében, hogy a város fejlődéséhez a saját forrásokon túl országos, nemzeti forrásokat is el tudjon érni, ha ez a kapcsolat nincsen meg, akkor a városok nem fejlődnek” – jelentette ki a miniszterelnök .

Orbán Viktor úgy folytatta: Dunaújváros és az egész ország is energetikai forradalom előtt áll. „Energiarendszerét tekintve ez a város egy gázalapú város, és a fejlődés iránya pedig legyen az, hogy áramalapú várossá alakítjuk Dunaújvárost. Ez rögtön megmutatja az önök számára, kedves dunaújvárosiak, hogy önök személyesen a Paks II. beruházás sikerében közvetlenül érdekeltek. Mert a magyar energiarendszer villamos alapra való átállításának kulcskérdése, hogy a nukleáris energiát, ami nem import energia, tudjuk-e fejleszteni vagy sem. Ennek a helyszíne pedig Paks és a paksi fejlesztés” – mondta a kormányfő.

„Azzal, hogy az Orbán-kormány megszavazza Kína piacgazdasági státuszát, az azt jelenti, hogy vámok nélkül a kínai acél eldöntheti az Európai Uniót, így a magyar piacot is, és gyakorlatilag az Orbán-kormány ezzel tönkreteszi a Dunaferrt, amelyek Dunaújvárosban hatezer munkahelyet jelentenek és több ezer család megélhetését jelenti” – reagált Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

A DK szerint amíg a kormány modern ipari forradalomról beszél, addig a város vaskohója válságban van. Az acélművekből 2013 óta ezer embert bocsátottak el és több mint 100 milliárdos tőkekivonás történt. Az M8-as autópálya megépítésére csak ígéret van, de a Jobbik elégedetlen a bejelentett új szálloda tervével is.

„Szállodát akarnak kialakítani a mögöttem látható múzeum épületéből is, a múzeumot pedig leköltöztetni Pentelére, ahol az emberek kevésbé fogják látogatni akkor a múzeumot is” – Orbán Viktort szimpatizánsok várták a városháza előtt, akadt, aki elégedetlenségének is hangot adott.

Dunaújvárosban négy nap múlva tartanak időközi önkormányzati választást, amelyet azért kellett kiírni, mert a fideszes Gál Rolandot emberölés gyanújával előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!