2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„Olyan bérekre van szükség, hogy ne kelljen pluszállást vállalni”

2016. augusztus 19., péntek 17:32, frissítve: péntek 19:10

A kancelláriaminiszter csütörtöki sajtótájékoztatójából értesült az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról, hogy a kormány életpályamodellt tervez a mentőknek. A program 6-8 ezer embert érinthet, a főigazgató szerint olyan bérekre lenne szükség, hogy a mentődolgozóknak ne kelljen másod-, harmadállást vállalniuk ahhoz, hogy eltarthassák a családjukat.

Budapesten mostantól közterületi kamerarendszer segíti a mentőszolgálat menetirányítását. A segélyhívást fogadó menetirányító szükség esetén 300 közterületi kamera segítségével kaphat valós idejű képet egy-egy baleset vagy rosszullét helyszínéről.

Ősszel új életpályamodellt is kaphatnak a mentők. Lázár János erről a csütörtöki kormányinfón beszélt. Az új program 6-8 ezer embert érintene.

„Szeretnénk a mentősökkel közösen egy olyan, az Országos Mentőszolgálatra vonatkozó új programot hirdetni, amely meggyőződésünk szerint a mentés biztonságát és színvonalát jelentősen erősíti, és emellett végre méltó anyagi elismerése lesz a mentőszolgálatnál szolgálatot teljesítőknek” – jelentette be Lázár János.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója örül a kormány kezdeményezésének, de mint mondta, ő is csak a kormányinfóból értesült az életpályamodell tervéről.

Nekem ezzel az lenne a célom, ami a munkavállalók zömének is, hogy egy munkahelyről el tudja tartani a mentődolgozó a családját.
– Ez számszerűen mit jelent? Hány százalékos béremelést tartalmazna egy ilyen koncepció?
Ez olyan technikai részlet, amiről még nem tudok számot adni. Ez tegnap hangzott el és megkezdtük, illetve folytatjuk a korábban megkezdett munkát, az egyeztetések és az interjúk körét bővítjük. Tehát még egyszer mondom, az a cél, hogy minél szélesebb munkavállalói kört tudjunk segíteni ezzel – mondta Máté Gábor.

A már korábban bejelentett egészségügyi béremelés egyébként a mentőket is érinti, a mentőorvosok a szakorvosoknak, a mentőápolók pedig a szakdolgozóknak járó pluszpénzt kapják meg. Az egészségügyben dolgozók alapbérének emelésére idén és jövőre több mint 90 milliárd forintot fordít a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!