2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Öltönyben, motoron vonultak

2017. szeptember 25., hétfő 08:04, frissítve: hétfő 09:06

Öltönyös motorosok vonultak Budapesten, a jótékonysági akcióval a prosztatarák megelőzésére hívták fel a figyelmet. A rendezvényt először Ausztráliában tartották meg öt éve, hogy támogatást gyűjtsenek a betegség megelőzésére és gyógyítására.

A nemzetközi akciót kilencven ország hatszáz városában, mintegy hetvenezer motoros részvételével rendezték meg.

„Ennek három funkciója van: az egyik az adományozás, a másik a figyelemfelhívás, a harmadik, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy eloszlassa azokat a sztereotípiákat, amelyek a motorosok egy csoportjára vonalozhatnak” – mondta Kutvölgyi Pál szervező.

A motorosok zöme az esemény dresszkódjának megfelelően öltöny-nyakkendőben érkezett a 27 kilométeres felvonulásra. Idén több mint négyszázan regisztráltak az eseményre. Akadt olyan is, aki már visszajáró vendég.

„Ezen részt venni egy motoros embernek nagy megtiszteltetés, hogy együtt gurulhatunk, ráadásul az, hogy ennyién összejövünk, plusz még az, hogy adományozhatunk is a prosztatarák kutatásra. Szerintem ez nagyon nemes cél a mai világban. Amikor én mentem tavaly a felvonuláson, kirázott a hideg; megmondom őszintén, nagyon felemelő érzés ezen motorozni” – nyilatkozta Tiác József.

A tavalyi több mint hárommillió dollár után, idén ötmillió dollár összegyűjtése a cél. Az összeget a prosztatarák-kutatásra, prevenciókra és a férfi-mentálhigiénés programokra fordítják.

„Úgy gondolom, hogy azt a tömeget építjük, amelyben mindenki nagykövete lehet az üzenetnek. Különösen fontos hogy első körben saját közvetlen környezetünkben kell odafigyelni. Igyekszünk jövőre és a következő években saját, magyar programot is indítani” – említette a főszervező, Regős Dániel.

Magyarországon évente négyezer új megbetegedést és ezerötszáz halálesetet tartanak nyilván. Szendrői Attila urológus szerint a negyvenöt-ötven év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb.

„Az egész fejlett világban, Magyarországot is beleértve, a három leggyakoribb daganatos megbetegedés közé tartozik. Önmagában nagyon nehéz a prosztatarákról beszélni, mert vannak nagyon jóindulatú és rosszindulatú elváltozások. A legfontosabb a korai felismerése, mert ekkor még gyógyítható” – mondta el Szendrői Attila.

A szakember szerint miután a betegség jellegzetessége, hogy akár évekig is tünetmentes, életmentő lehet a rendszeres szűrővizsgálat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!