2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Oltásra buzdít az államtitkár

2016. december 9., péntek 16:07, frissítve: péntek 18:09

Egymillió-háromszázezer embert oltana be ingyen influenza ellen a kormány, köztük a legvédtelenebbek kapnának a vakcinából. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint fontos, hogy minél többen beoltassák magukat, és kisebb legyen a járvány kialakulásának a kockázata. Az injekció nagyjából két hét alatt fejti ki a hatását, ezért azt javasolják, még akkor kérjék, amikor nincs járvány.

Az influenza elleni oltást az epidemiológiai központban készítik elő. Az országos tisztifőorvos szerint fontos, hogy minél többen beoltassák magukat. A vakcinát ingyen adják be a leginkább veszélyeztetetteknek.

„Igénybe vehetik ingyen a 60 évesnél idősebbek, igénybe vehetik, akik krónikus betegséggel rendelkeznek. Igénybe vehetik egészségügyi vagy szociális ellátást végző kollégák” – mondta el Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

Akinek nem jár ingyen, azok pár ezer forintért kaphatják meg az oltást. Az egészségügyért felelős államtitkár a megelőzés fontosságát hangsúlyozta.

Az a gond, hogy hiába veszünk 1,3 millió vakcinát, aminek el is kéne fogynia minden évben, ha nem használják ki az emberek, és az a gond, hogy akkor megy a lakosság oltatni, amikor meghallják az influenzajárvány hírét. De ez már késő” – nyilatkozta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Azt, hogy kialakul-e járvány, az időjárás is befolyásolhatja. Bár az influenzának van 1-2 nap lappangási ideje, egy háziorvos szerint az is segíthet a járvány megfékezésében, ha azok, akik megbetegedtek, nem mennek dolgozni.

„Hogyha valaki influenzás tünetekkel megbetegszik, akkor próbálja ezt magában minél gyorsabban diagnosztizálni, próbáljon nagyon gyorsan lázat csillapítani. Próbáljon nagyon gyorsan sok folyadékot inni. És lepihenni. Ezzel máris jobb helyzetbe hozza magát, mintha kiszáradtan, lázasan elmenne dolgozni vagy bevásárolni, ezzel potenciálisan több száz embert veszélyeztetne” – hívta fel a figyelmet Komáromi Zoltán háziorvos.

A szakemberek szerint, ha valaki még január előtt beoltatja magát, jó eséllyel elkerülheti, hogy megbetegedjen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!