2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Ölt, majd erőszakolt – 14 év börtön a „spártai harcosnak”

2017. január 17., kedd 20:33

Az elsőfokú ítéletet helybenhagyva 14 év börtönre ítélte a Pécsi Ítélőtábla azt a férfit, aki megfojtotta, majd megerőszakolta apja korábbi élettársát. A gyilkosság csak egy évvel később derült ki, amikor két családtagját is súlyosan bántalmazta. A vádlott korábban pszichológiai kezelés alatt állt, magát spártai harcosnak képzelte, áldozatait pedig katonáknak.

2013 nyarán fojtotta meg apja korábbi élettársát a vádlott. Azért veszett vele össze, mert megtudta, hogy még mindig jóban van az apjával. A halott nőt a férfi levetkőztette és megerőszakolta. Egy évvel később nagymamáját és annak élettársát is súlyosan bántalmazta. Ekkor derült ki a gyilkosság is.

A férfi elmeállapotát három szakértői csoport is megvizsgálta. Az első szerint személyiségzavaros, de beszámítható, a második ennek ellenkezőjét állapította meg. A bíróság végül a harmadikat fogadta el, amely szerint elmebetegsége csak az eljárás során alakult ki. A Zalaegerszegi Törvényszék első fokon 14 év börtönre ítélte. Az ügyészség ennek helybenhagyását indítványozta.

„Megfelelően igazodik az általa elkövetett cselekmények tárgyi súlyához és a vádlott személyéhez, a személyében rejlő társadalomra veszélyességéhez. Ezért enyhítését nem tartom indokoltnak” – közölte Káli Katalin ügyész.

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, a gyógyszerek hiánya miatt gyilkolt. „Odakint nem szedtem a gyógyszereimet, semmi… bekattantam tisztára és… elkövettem ezeket a bűncselekményeket” – fogalmazott B. Tamás vádlott.

Az ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. „A vádlottal szemben tettarányos, a vádlott személyében felismerhető, társadalomra veszélyességgel arányban álló szabadságvesztés büntetést szabott ki, amelynek enyhítésére a másodfokú bíróság nem látott lehetőséget” – jelentette ki Tóth Sándor tanácsvezető bíró.

A férfi legkorábban 2023 őszén szabadulhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!