2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Ölt a vihar Vas megyében

2017. augusztus 11., péntek 11:55, frissítve: péntek 13:01

Huszonnégyezer nyugat-magyarországi háztartásban nincs áram a csütörtöki vihar miatt, amelynek halálos áldozata is van.

Háztető dőlt egy autóra az esti viharban a Vas megyei Kenézen, a sofőr életét vesztette, két utasa nem sérült meg. A megrongálódott épületből két embert hoztak ki, nekik nem lett bajuk. „Kenéz településen több háznak is megbontotta a tetejét az erős szél. Közöttük az egyiket a Petőfi Sándor utcában oly mértékben, hogy az onnan lezúduló tetőtörmelék, tetőgerendák és egyéb tetőaljzati részek pont rázuhantak egy arra közlekedő személygépkocsira – a benne utazó 34 éves asszony a helyszínen elhunyt. A vele együtt utazó két személy sérülések nélkül megúszta a balesetet. Két ember lakott az érintett házban, ők lakosságvédelmi intézkedést nem igényeltek” – közölte Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az óránként több mint száz kilométeres, orkánerejű szél jelentős károkat okozott Nyugat-Magyarországon az épületekben, elektromos vezetékekben is, 24 ezer háztartásban még szünetel az áramszolgáltatás, és lesz, ahol csak szombaton áll helyre. „A vihar elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét érintette, innen érkezett és érkezik még jelenleg is a legtöbb bejelentés. A viharos erejű szél országszerte 126 épületben okozott kisebb vagy nagyobb mértékű kárt. Többségében kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat, sok helyen a fák épületekre vagy az épületek előtt parkoló gépjárművekre, villanyvezetékekre dőltek. Már több mint hétszáz beavatkozásunk volt. Jelenleg 24 ezer fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás” – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Két hónap alatt harmadszor pusztított vihar Zala megyében. A vihar csütörtök este érkezett meg Zalaegerszegre, ahol óránként 113 kilométeres szelet mértek – közölte Frauenhoffer Márta, a Hír TV helyszíni tudósítója. A katasztrófavédőket elsősorban kidőlt fákhoz riasztották, amelyek gépjárműveket, lakóépületeket rongáltak meg, illetve az úttestre dőlve a forgalmat akadályozták. A mentési munkálatok még péntek délben is javában folytak.

Bár árnyékban is 32-33 Celsius-fokot mutat a hőmérő higanyszála, a rutinos szigetlakóknak megvannak a maguk praktikái a hőség ellen – számolt be a Sziget Fesztivál helyszínéről Magyar Márton. Délután két-három óráig főként hidratálnak a fesztiválozók, alkoholmentes üdítőket fogyasztanak, illetve a felállított párakapuknál hűsölnek. Sokan pedig a lengébb öltözékben látják a megoldást – tette hozzá a Hír TV riportere.

Akadozik a vasúti forgalom

A csütörtök esti vihar a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott. Zalaegerszegről késéssel indulnak és késve érkeznek a vonatok, a prágai járatok pedig még nem érkeztek meg a párkányi, illetve a szobi határállomásra. „Nem működik a vasúti biztosítóberendezés. Emiatt még most is 20-30 perces késéssel indulnak Zalaegerszegről a reggeli vonatok, és késve is futnak be az állomásra. A Prága felőli vonatjáratok még nem érkeztek meg a párkányi, illetve a szobi határállomásra. Emiatt Budapest-Keleti pályaudvarról a mai Hungária Eurocity Hamburgba, illetve a Varsovia Eurocity Varsóba nemzetközi szerelvény hiánya miatt nem tud elindulni, indulási ideje bizonytalan. Reggel hat órakor jött a jelzés, hogy az osztrák vasutasok már fogadják a Magyarországról feléjük menő vonatokat, illetve indítják is azokat Magyarország területére” – közölte Kavalecz Imre MÁV-szóvivő.

Hőség és heves zivatarok

Továbbra is tartós hőségre figyelmeztet a meteorológia országszerte, a fővárosra és öt megyére – Pestre, Bács-Kiskunra, Békésre, Csongrádra és Jász-Nagykun-Szolnokra – harmadfokú figyelmeztetés van érvényben. A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt figyelmeztetéseket adtak ki Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!