2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Olcsóbb lesz az autózás a nagycsaládosoknak is

2016. január 3., vasárnap 16:18, frissítve: hétfő 08:47

Olcsóbban autózhatnak a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak, az útdíjkedvezmény azonban csak a hétszemélyesnél nagyobb autókra vonatkozik. A fizetős utak köre két szakasszal bővült.

Egy éve, 2015. január elsejével vezette be a kormány az új útdíj rendszert. Azóta kaphatók a megyei matricák, cserébe viszont fizetős lett több, addig ingyenes gyorsforgalmi útszakasz. 2016. januártól a díjak nem változnak, az egyéves országos matricáért továbbra is 42 980, az éves megyei matricáért 5000 forintot kell fizetni. A díjköteles utak köre viszont kettővel bővül. Az M43-as autópálya makói csomópont és országhatár közötti szakaszán, illetve a Győrt és Sopront összekötő M85-ös autóúton is fizetni kell, bár ez utóbbin még mindig számos táblán át van húzva a matricás jel, mintha ingyenes lenne a szakasz.

„Igazából túl sok mindent nem befolyásol, 5000 forintért Győr-Moson-Sopron megyében bárhova tudok menni” – fogalmazott az egyik autós a tarifával kapcsolatban.

Mások azt mondják: a munkába járás miatt nincs más lehetőségük, mint megvenni a megyei matricát. „Nekünk sok, viszont megvesszük, mert a felségemnek így könnyebb munkába járni, 15 kilométerre, Koroncon dolgozik. Nagyon körülményes az odajárás kocsival is” – hangsúlyozta egy másik autós.

Az árak változatlanok, a kedvezményre jogosultak köre viszont 2016-ban bővült, ami a négygyermekes, hétszemélyesnél nagyobb gépkocsival rendelkező nagycsaládosoknak és az ugyanekkora autóval rendelkező mozgáskorlátozottaknak jó hír.

„A nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak számára kis könnyebbség, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelő utólagos kompenzációval ellentétben január 1-jétől már az e-matrica megvásárlása során jogosultak a D2 kategóriába tartozó járművükre – tehát a nyolc-kilenc személyes kisbuszra vagy legfeljebb három és fél tonnás kis-tehergépjárműre vagy lakóautóra – a D1 kategóriában megváltani az olcsóbb matricát” – mondta Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője.

Az érintettek tehát heti jegyet mostantól 5950 helyett 2975 forintért vehetnek, a havi díjuk pedig 9560 helyett 4780 forint lesz. A megyei matrica 5000 forintba kerül nekik is a korábbi 10 000 helyett. A mozgáskorlátozottak érdekképviselete ennek ellenére nem elégedett maradéktalanul a döntéssel, mivel szerintük sokaknak ez nem jelent könnyebbséget. „A magyar állam ma a súlyosan mozgássérült emberek közlekedési kedvezményeként új autó vásárlását támogatja, azok, akik ebben a kedvezményben részesülnek, D1 kategóriás járműveket vásárolhatnak ma állami támogatással, tehát őket egyáltalán, semmilyen módon nem fogja támogatni ez a kedvezményi kör” – hívta fel a figyelmet Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke.

Az új matricákat január végéig kell megvásárolni, a tavalyi éves országos, illetve az éves megyei matricák addig érvényesek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!