2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

OLAF-jelentés: egymásra mutogatnak a szereplők

,

2017. január 26., csütörtök 15:44, frissítve: csütörtök 21:31

Ide-oda dobálják a labdát a magyar politika szereplői a 4-es metróról szóló jelentés miatt. Az ellenzék szerint az Orbán-kormányon múlik, hogy a dokumentum nyilvános lesz-e. A kabinet szerint viszont ilyen döntést csak Brüsszelben hozhatnak, Budapesten nem. Közben a beavatottak köre Budapest vezetőivel bővülhet.

2007 áprilisában kezdték el fúrni a 4-es metró alagútját, a munkával hónapokat késtek, a megbízást a kivitelező cégcsoport több mint egy évvel korábban, 2006 januárjában vette át Demszky Gábor főpolgármestertől.

A Miniszterelnökség vezetője 2017. január 12-én jelentette be szokásos heti sajtótájékoztatóján, hogy a metróberuházást a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) vizsgálata szerint átszőtte a korrupció.

Lázár János helyettese, Csepreghy Nándor négy nappal később, január 16-án külön sajtótájékoztatót tartott a jelentésről. „A kormány jogi tanácsadói vizsgálják az OLAF-jelentés teljes körű nyilvánosságra hozatalának a lehetőségét, ebben a kormány maximálisan elkötelezett” – mondta akkor az államtitkár.

A jelentés alapján az OLAF a 2010 utáni városvezetést is felelősnek tartja a 4-es metró körüli szabálytalanságok miatt
A jelentés alapján az OLAF a 2010 utáni városvezetést is felelősnek tartja a 4-es metró körüli szabálytalanságok miatt
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Január 25-én már úgy nyilatkozott Csepreghy a Vs.hu portálnak, hogy a jogi tanácsadóknak mégsincs mit vizsgálniuk. „A jelentést nem a magyar kormány készítette, így a nyilvánosságáról nem is dönthet” – hangoztatta. Az államtitkár főnöke szavait ismételte meg. Lázár János néhány nappal korábban beszélt arról, hogy a labda nem Budapest, hanem Brüsszel térfelén pattog.

A kormány hazudik – mondta egy szocialista európai parlamenti képviselő az EU csalás elleni hivatalával folytatott levelezésére hivatkozva. Ujhelyi Istvánnak az OLAF illetékese arról írt, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatala a magyar kormányon múlik. A döntést elsősorban azok az országos hatóságok hozhatják meg, amelyek a jelentést először megkapták – olvasható a levélben. A dokumentumot az OLAF decemberben postázta a Miniszterelnökségnek és az ügyészségnek, amely már nyomozott a 4-es metró ügyében.

„Ez egyértelműen fogalmaz: a Csalás Elleni Európai Hivatal átadta a legfőbb ügyészségnek Magyarországon azt a jelentést, amelyet a magyar hatóságok az OLAF további engedélye nélkül teljes egészében nyilvánosságra hozhatnak. Én azt hiszem, hogy kommunikációs ördögi Habony-trükknek vagyunk mindannyian az áldozatai, ezért követeli az MSZP, hogy a teljes jelentést tegyék nyilvánossá” – így az MSZP-s politikus.

A Miniszterelnökség államtitkára köti az ebet a karóhoz. Csepreghy Nándor az OLAF-levélnek abba a mondatába kapaszkodik, amely szerint a jelentések adatvédelmi okokból szigorúan bizalmas jellegűek. „Nem a magyar adatvédelmi szabályok alapján minősítették ezt a dokumentumot, hanem az európai adatvédelmi szabályok alapján, ezért a magyar kormány Brüsszelben az Európai Bizottság mellé akkreditált nagykövetség állandó képviseletén keresztül azt kérte az OLAF-tól, hogy legyen kedves feloldani azt az európai korlátozást, amelyet tett erre a dokumentumra” – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján az államtitkár.

Az OLAF-jelentést egyébként most már a Főpolgármesteri Hivatalban őrzik. A dokumentációt véleményezésre adta át Csepreghy Nándor Tarlós István főpolgármester titkárságának.

„Sumákolás”

A Csalás Elleni Európai Hivatal jelentése a 4-es metró építkezésével kapcsolatban olyan, többéves dokumentumokat tartalmaz, amelyeket a magyar hatóságok küldtek az OLAF-nak, és amelyek alapján még a magyar ügyészség sem állapított meg korábban konkrét személyi felelősséget – jelentette ki Magyarország élőben című műsorunkban Horváth Csaba. Az MSZP budapesti frakcióvezetője szerint ezeket a dokumentumokat bárkikor nyilvánosságra hozhatná a kormány, hogy mégsem teszi, az sumákolásra vall.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!