2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Diktatórikusnak tartják az iskolák államosítását

2016. május 25., szerda 10:56, frissítve: szerda 13:13

Újabb demonstrációk készülnek az oktatás helyzete miatt. Egy keddi szakmai beszélgetésen antidemokratikusnak, diktatórikusnak nevezték oktatási szakemberek a közoktatási intézmények államosítását. Székesfehérváron pedig egy helyi általános iskola bezárása ellen tüntettek diákok és szülők, amelyről szintén nem kérdezték meg az érintetteket.

„A vízisuli a miénk” – üzenték diákok és szülők a megszűnő Klik székesfehérvári központjánál. A Vízivárosi Általános Iskolát az intézményfenntartó a tanév végével bezárja, 135 gyermeknek szeptembertől máshova kell járnia.

„Azt szeretnénk, hogy együtt maradjanak, mindenki, és a saját intézményében vagy intézményünkben, azok a falak között, ahol eddig együtt voltak a gyerekek, együtt tanultak a tanáraikkal. Nem hiszem, hogy jó lenne egy ilyen környezetváltozás” – mondta az egyik szülő.

Mivel az iskolák fenntartásában már nem vesznek részt az önkormányzatok, így Székesfehérvár kormánypárti vezetése akkor sem tehetne semmit a bezárás ellen, ha akarna.

„Beszélhetünk demokráciáról, ha az önkormányzatokat meg sem kérdezték az intézményfenntartásról?” – Ezt a kérdést már Kistokaj polgármestere tette fel néhány órával később egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen. Egy hete jelentették be a közoktatási intézmények teljes államosítását, a települések az iskolák működtetéséből is kiszorulnak. „Az önkormányzati oldal most egyszerűen döbbenettel áll a törvénytervezet előtt, hiszen lehetőséget nem kaptunk arra, hogy erről az ügyről tárgyaljunk” – tette hozzá Ambrus Gyöngyi független polgármester.

A tanárok képviselői az intézményi autonómiát hiányolják. „Az intézményi autonómia az én szememben valahogy szinonim fogalom a szabadsággal, és úgy élem át, hogy az egy kicsit olyan, mint amikor egy áporodott levegőjű szobába oxigéndús levegőt engednek be. És csak ebben a környezetben lehet aztán elkezdeni felelősségteljesen, saját döntéseinket vállalva, esetleg kisebb műhelyeket létrehozva dolgozni” – mondta Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője.

A Pedagógusok Szakszervezetének vezetője is kemény szavakkal bírált. „Ez kérem politika. És akkor az a kérdés, hogy ezt hogy lehet megakadályozni? Hát hogy lehet megakadályozni azt, hogy ma Magyarországon az emberek félnek véleményt nyilvánítani, félnek az utcára menni nagyon sokan, félnek sztrájkolni vagy egyáltalán mindentől félnek. Mert ma Magyarországon félelem van. Mert kiépült ez a rendszer és hagytuk, hogy kiépüljön, mert észrevétlenül épült ki a rendszer” – fogalmazott Galló Istvánné.

A székesfehérvári „vízisuli” megmentéséért május 31-én az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt demonstrálnak, míg a Tanítanék mozgalom június 11-re szervez évzáró tüntetést a Várkert Bazárnál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!