2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Ők örülhetnek a dohánymilliárdoknak

2015. június 23., kedd 13:00, frissítve: kedd 13:45

Többmilliárdos haszna lehet a trafikellátó koncessziót elnyerő két cégnek piaci szakértők szerint, mivel fúziójuk miatt nem lesznek versenytársak, és iparűzési adót sem kell fizetniük. Az üzletet felügyelheti Lánczi Tamás is, a Századvég korábbi vezető politikai elemzője ugyanis nemrég került az egyik cég Magyarországi leányvállalatához. Habony Árpád londoni cégének ügyvezetője üzleti tapasztalat nélkül lett a British American Tobacco felügyelőbizottságának tagja, korábban a közigazgatásban dolgozott.

Tavaly decemberben még közösen tiltakoztak a nagy dohánygyárak az ellen, hogy a kormány egy központi dohányellátót hozzon létre. A British American Tobacco (BAT) és a Tabán Trafik ma már valószínűleg nem tartja rossz ötletnek a döntést, miután a kormány úgy döntött: ők hozhatják létre a trafikellátót.

„Bárki ajánlatot tehetett volna ennek a tevékenységnek az ellátására” – mondta múlt csütörtökön Lázár János. A kancelláriaminiszter arról viszont nem beszélt, hogy miért nem írtak ki nyilvános koncessziós pályázatot. A BAT és a  hódmezővásárhelyi Tabán Trafik ugyanis mindenféle felhívás nélkül tett ajánlatot, ráadásul egyedüliként.

„Nem csak a velem hírbe hozott szereplőről, hanem a BAT-ról is szó van, ezért az a vád bennünket nem érhet, hogy ne lett volna meg a lehetőség bárki számára” – fogalmazott Lázár.

Ezért alkalmas Lánczi?
Nem dohányzik - a többi közt ezért találták alkalmasnak a felügyelő-bizottsági tagságra a British American Tobaccónál Lánczi Tamást. Erről a Népszabadság ír. A vállalat a lapnak cáfolta, hogy Lánczi kinevezésének köze lenne ahhoz, hogy a British American Tobacco, a Tabán Trafikkal közösen megkapta a dohány-nagykereskedelem monopoljogát az államtól.

Más cégek viszont arra panaszkodnak, hogy nem kaptak tájékoztatást a pályázat kiírásáról, hiába érdeklődtek. „Nem volt tudomásunk arról, hogy pályázatot tudunk beadni. Kerestük az NFM-et ezzel kapcsolatban, hogy mi lesz az ellátóval, de semmiféle információt nem kaptunk” – mondja Dezső Lóránt, az Imperial Tobacco Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Dezső Lóránt szerint legalább évi 6 milliárdos profitja lehet az új trafikellátónak, más szakértők azonban a 12 milliárd forintot sem zárják ki. Az állam évi 600 milliót kap. „Én úgy gondolom, hogy egy nyílt pályázaton sokkal jobban el lehetett volna dönteni, hogy mi az az igazi koncessziós díj, ami az államnak és az adófizetőknek is jót tett volna” – fejtette ki.

„400 új munkahely lesz” – ezt mondta a kormányzati kommunikációs államtitkár, azt azonban nem tette hozzá, hogy jelenleg 1000-1200-an látják el ezt a feladatot.

„A törvény értelmében a jelenleg működő dohányipari vállalatoknak meg kell szüntetni az értékesítést, tehát ezek a munkavállalók mennek az utcára” – összegezte Csizmadia Lajos, a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének szóvivője.

Áruhiány és áremelés?
Áruhiány és áremelés lehet a következménye a kormány trafikellátást átalakító lépésének – vélekedett Magyarország élőben című műsorunkban az egyik pórul járt cég vezetője, Dezső Lóránt. Bővebben>>

Egy Hír TV által megkérdezett értékesítési képviselő kizártnak tartja, hogy még egy olyan munkahelyet találjon, ahol ennyire megbecsülik. Szerinte az új gigaközpont nem lesz olyan rugalmas, mint a mostani rendszer. De így látja egy trafiktulajdonos is.

„Én ebben az üzletben kényelmes vagyok, mert ha egy héten egyszer vagy kétszer megérkezik a szállítmány, azt én le tudom kezelni, de nagyon sok olyan üzlet van, amelyik 5-10-12 négyzetméteres, raktár nélküliek, nekem van egy ilyen üzletem. Nem tudom, hogy hogyan fogom megoldani és én azt gondolom, hogy ez nagyon nagy probléma” – fogalmaz Bertalan Zsolt.

A British American Tobacco magyar leányvállalatának felügyelőbizottságába alig néhány hete került be Lánczi Tamás. A cég közleményében azt írta, Habony Árpád üzlettársának kinevezése és a pályázat elnyerése között nincs összefüggés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!