2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Ők „b…ták” el? – A Kehi szerint sokan trükköztek

2016. június 4., szombat 13:21, frissítve: vasárnap 14:49

A téli szállásokról sok hortobágyi gazda nem tudja kihajtani állatait a legelőre. Földjeiket azért vesztették el, mert a korábbiakkal ellentétben nem ők nyertek a Hortobágyi Nemzeti Park kiírt földhaszonbérleti pályázatain. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálta a szerződéseket – a jelentés szerint több pályázó is trükközött, hogy legelőhöz jusson.

Tóthék 400 marhát tartanak a Hortobágyon. A tanyát körülölelő földeket közel 25 évig bérelték az államtól. A második Orbán-kormány velük sem hosszabbított szerződést. „Bőgnek és mennének, és érzik azt, hogy ők… odakintre vágynak és… nem tudjuk, hogy meddig tudjuk ezt így húzni!” – nyilatkozta a Látótérnek Tóth Erika gazdálkodó.

Tóthék legelőit egy olyan férfi nyerte el, akit egy befolyásos hortobágyi gazdával, Kun Péterrel hoztak hírbe. „A miénk volt az első, akiket a Kehi kivizsgált, és egyértelműen én vagyok a nyertes pályázó. Nem tudtam volna Tóthék mellett labdába sem rúgni, hogyha ők nyertes pályázatot adnak be. Ők b…ták el, szó szerint, magyarul mondom, a pályázatukat. Akkor miért engem okolnak?!” – fogalmazott a nyertes férfi.

Kun Péter asztaltársaságából, ahogy egy kép is jelzi, mindenki nyert a pályázaton. A Buzát-Népe Kft. 280 hektár legelőhöz jutott. Ez is egy olyan cég, amelyet a Kehi, azaz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint  kifejezetten a haszonbérleti jog megszerzésére alapítottak.

A hortobágyi legelőkre 1600-an pályáztak, a pályázatok értékelésével a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai két hónap alatt végeztek. A Kehi-vizsgálat szerint ilyen kevés embernek ilyen rövid idő alatt esélye nem volt  ellenőrizni a pályázatok valóságtartalmát. A nemzeti park a földügyi államtitkárhoz irányította a Látótér stábját:

„– Hogy önök mondjuk ebben felelősnek érzik-e magukat, ezt is a Bitay úr tudja megválaszolni?
– Azt mondta a sajtóiroda, hogy oda irányítsam önöket.”

Bár egy kormányrendelet kimondja, hogy a földhaszonbérleti pályázat érvénytelen, ha abban valótlan adatok szerepelnek, a pályázat valóságtartalmának ellenőrzését a jogszabály nem teszi kötelezővé az elbírálónak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!