2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Nyugdíjrendszer: ez nagy érvágást jelenthet

2016. július 17., vasárnap 15:46, frissítve: hétfő 11:45

Több tízezer önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári szerződés szűnhet meg, ha a munkáltatók a cafeteria-rendszer átalakítása miatt nem adják tovább ezt a juttatást dolgozóiknak. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint a kormány döntése az öngondoskodás ellenében hat, pedig ennek erősítése lenne a társadalom érdeke.

„A cafeteria-rendszer átalakításában is végső döntést hozott a kormány, ez a harc volt a végső kormányülésen” – nyilatkozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nemcsak a cafeteria-rendzser átalakításáról szóló vitának, de több tízezer önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagságnak is a végét jelentheti a kabinet júniusi döntése. Januártól ugyanis az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben a cafeteria részeként, illetve megmarad a Szép-kártya kedvezménye is. Az önkéntes pénztári juttatások adóterhelése viszont nő. „Azzal, hogy a kedvező adóztatást elveszíti ez a jogi intézmény, itt nagy valószínűséggel a munkáltatók nem fogják támogatni a munkavállalónak az ilyen törekvéseit. Ha most a munkáltató teljes mértékben kiszáll, a magyar munkavállalóknak a jövedelme egyébként is nettó értékben alacsony, vajon mi fogja ösztönözni arra az embereket… azt gondolom, hogy lehet, hogy a szabadon elkölthető jövedelem magasabb lesz, de az önkéntesség elve, a biztosítás elve, az öngondoskodás elve és az a közös törekvés, hogy a munkáltatónak és a munkavállalónak közös érdeke, hogy a munkavállalónak kifizetett tisztességes nyugdíja legyen, hát, ez veszélybe került” – fogalmazott Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

A pénztári juttatások adóterhe jelenleg 34,51 százalék, ez januártól majdnem 50 százalékra emelkedik. Vagyis a munkáltatóknak már nem éri meg ebben a formában adni dolgozóiknak a béren kívüli juttatást. A Hír TV-nek nyilatkozó nyugdíjszakértő azt mondta, ezzel az öngondoskodás elve teljesen kikerült a cafeteria-rendszerből.
„A felmérések szerint nagy a veszélye annak, hogy rengeteg nyugdíjpénztári, illetve önkéntes egészségpénztári tag is vagy beszünteti a díjfizetést, vagy jelentősen csökkenti. Jelenleg az önkéntes nyugdíjpénztárakban 1 millió 100 ezer tag van, az egészségpénztáraknak körülbelül 1 millió tagja van, tehát ez nagyon sok embert érint, ezért az önkéntes pénztárszövetség felmérése szerint az összes tagnak körülbelül az egyharmada, az kizárólag azért tartja fent a tagságát, mert a munkáltatója ilyen kedvezményes adózású támogatással támogatja a cafeteria-keretét” – nyilatkozta Farkas András, a Nyugdíjguru.hu alapítója.

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárakba évente 150 milliárd forintot fizetnek be. A cafeteria készpénzesítése miatt ez az összeg akár a harmadával, azaz évi 50 milliárd forinttal is csökkenhet, ami a nyugdíjszakértő szerint nagy érvágást jelenthet a nyugdíjrendszer önkéntes pillérének.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!