2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Nyugdíjas tanárok továbbfogalakoztatásával enyhítik a hiányt

Nincs országos tanárhiány - problémák inkább egy-egy régióban adódnak - az iskolafenntartó Klebelsberg Központ vezetője szerint. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete viszont a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása mellett a pályakezdők juttatásának emelését is szorgalmazza a pálya vonzóbbá tétele érdekében.

  • Nyugdíjas tanárok továbbfogalakoztatásával enyhítik a hiányt

Informatikai fejlesztéssel készül az oktatási államtitkárság a következő tanévre, amelynek része a pedagógusok továbbképzése is.

 „Ilyen nagyságrendű, 100 ezres eszközbeszerzésre ritkán kerül sor. nagyarányú vásárlást hajtott végre a magyar állam. A továbbképzések tekintetében, ezen eszközök vonatkozásában nagyjából 50 ezer pedagógus továbbképzés keretében szeretnénk támogatni” – jelentette ki Maruzsa Zoltán. A helyettes államtitkár szerint a nyugdíjas oktatók továbbfoglalkoztatása enyhítheti az oktatóhiányt. „Nagyon ambivalens a kérdéskör és néhol még indokolt is lehet, hogy nem kéne ezt erőltetni. Nem ez a helyezet és nem tömeges amit mondtam tavalyi évben 2000 kérelem érkezett be és 10 alatt volt az elutasítottak számra. Ez a valós helyzet a nyugdíjpolitikai elvek alkalmazása során.”

A fejlesztéseket emelte ki bemutatkozó sajtótájékoztatóján az iskolafenntartó Klebelsberg Központ új elnöke is. „Az elmúlt időszakban kiosztozunk 45 ezer laptopot a pedagógusoknak, 24 ezer tabletet és most van közbeszerzés alatt 5 ezer projektor és 3 ezer interaktív panel” – ismertette a Klebersberg Központ elnöke.

Hajnal Gabriella szerint országos szinten nincs tanárhiány. „Van olyan régió ahol komoly gondot okoz a tanárhiány, de meg fogják oldani a tanterületek, mert nagyon jó az együttműködés  a tankerületek között és az intézmények között is és elkezdett egy kapcsolat kialakulni az egyetemek és tankerületek között.  Tehát tudják figyelni, hogy milyen egyetemisták milyen szakosok végeznek. Itt van a Klebersberg ösztöndíj, amivel 70 en elfoglalják a helyüket tehát a hosszútávú kezelése az az ösztöndíj és tervbe van véve, hogy a fiatalokat ott tartsuk a pályán” – mondta.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása mellett a pályakezdő pedagógusokat is segítené. „A nyugdíjszabályozásnak a megváltoztatása szerepel benne, a pedagógusi gyakornoki időben már megkaphassa a pedagógusfizetést. Nagyon szerencsés lenne, hogy a kezdő béreknek valamilyen szintű gyorsabb előbb jelzésértékű majd megerősített dolga. A tanárképzésen változtatni kell Klebersberg ösztöndíjat ki kellene szélesíteni” – fogalmazott Szűcs Tamás.

Az érdekképviselet a javaslatairól tárgyalásokat kezdeményez a minisztériummal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!