2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Nyomozás indult a botrányos ORÖ-közgyűlés miatt

,

2016. március 1., kedd 21:21, frissítve: szerda 11:14

Szorul a hurok Farkas Flórián körül. Vesztegetés gyanújával rendelt el nyomozást az Országos Roma Önkormányzat január második felében tartott, botrányosan végződött rendkívüli közgyűlése miatt a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlésén januárban az elnök beteget jelentett, Hegedüs Istvánt távollétében függesztették fel. Hívei már akkor azt állították, hogy a puccsot a miniszterelnök romaügyi megbízottja, Farkas Flórián szervezte. „El kell mondanom önöknek, hogy újra ahhoz az ügyhöz folyamodott, hogy embereket vásárolt ki 250-300 ezer forintért, hogy az ő általa indítványozott mai rendkívüli közgyűlésen azt a szerencsétlen embert, Hegedüs István elnök urat elmozdítsák” – mondta Vajda László önkormányzati képviselő.

Egyikük nyilatkozott is a Hír TV-nek, neki több százezres havi apanázst kínáltak.

– A szerződés 3 évre szól?
– 3 évre 350 ezer forintos.
– Havonta?
– Havonta, igen.
– És mit kell ezért csinálni?
– Hát átmenni oda. És ellene…” – fogalmazott Kiss Jánosné önkormányzati képviselő.

Hegedüs István, miután kiengedték a kórházból, a nyilvánosság elé állt január végén. Egy hangfelvételt mutatott be az újságírókon, amely szerinte bizonyítja, hogy Farkas Flórián valóban kenőpénzt kínált az ORÖ egyes képviselőinek. „Én azt gondolom, hogy a képviselőknek van dolga, van feladata, és van egy ügy, amiért képviselők lettünk, és ez a magyarországi cigányság ügye. Nyilvánvaló, hogy fontos a saját egzisztenciális helyzete minden embernek, de azt gondolom, hogy nem szabad és nem lehet árucikként kezelni az ORÖ képviselőit” – nyilatkozta Hegedüs István, az ORÖ elnöke.

Az ügyben nem roma képviselők, hanem egy magánszemély tett feljelentést vesztegetés gyanújával. Tényi István naponta fordul a hatóságokhoz a sajtó által feltárt ügyekben. „Én egy olyan ember vagyok, hogy ha azt gondolom, hogy valaki tapasztal egy bűncselekményre utaló jelet, akkor azt jelezni kell a hatóság felé, a hatóságok pedig vagy kivizsgálják az ügyet, vagy azt mondják, hogy nem  megalapozott a gyanú” – szögezte le Tényi István.

A Központi Nyomozó Főügyészség büntetőeljárást rendelt el. „A Központi Nyomozó Főügyészség 2016. február 25. napján nyomozást rendelt el az ügyben hivatali vesztegetés bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás határideje április 1-je, jelenleg nincs az ügyben gyanúsított. Amíg nincs az ügyben gyanúsított, addig mi mindig ismeretlen tettes ellen nyomozunk. A jövőbeli nyomozati cselekményekről nem szeretnénk nyilatkozni. Majd akkor, hogyha megtörténtek” – mondta Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

Országgyűlési képviselők ügyében kizárólag a Központi Nyomozó Főügyészség járhat el. Farkas Flórián pedig nemcsak miniszterelnöki megbízott, hanem parlamenti képviselő is a Fidesz színeiben. Hegedüs István egyébként azóta önként távozott az Országos Roma Önkormányzat éléről. Múlt pénteken már az az utódát is megválasztották – a hírek szerint Farkas Flórián javaslatára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!