2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Nyomatékosan kérték a mentők, hogy ne tartsák meg a felmérést

,

2017. augusztus 5., szombat 12:21, frissítve: szombat 19:38

Régóta hiába kérik, hogy extrém időjárás, hőség esetén halasszák el a tesztfutásokat – nyilatkozta a Hír TV-nek Bede Ferenc korábbi játékvezető a borsodi bíró halálával összefüggésben. Sajtóinformációk szerint a felmérést a mentők ajánlása ellenére tartották meg a Borsod megyei játékvezetők, miközben Baranyában inkább elhalasztották a hőség miatt a tesztet.

Hiába volt hőségriadó, Borsod megyében megtartották a játékvezetők felmérő tesztjét. A Focibíró.hu szakportálnak egy jelen lévő bíró azt mondta, annak ellenére döntöttek a futás mellett a megyei vezetők, hogy az extrém hőség miatt azt a mentők sem javasolták.

A futás alatt többen rosszullétre panaszkodtak. A harmadosztályban bíráskodó játékvezető fél 12-kor indult, térdfájdalomra hivatkozva hagyta abba a futást, majd rosszul lett – az életét már nem tudták megmenteni.

Az MLSZ szerint minden résztvevő sportorvosi igazolását ellenőrizték.

„A tesztet reggel fél nyolckor elkezdték, közel 120 játékvezető jelentkezett, természetesen ellenőrizték, hogy mindenki érvényes sportorvosi igazolással rendelkezzen, és felhívták a figyelmet arra, hogy ha bárkinek bármilyen panasza van, vagy úgy érzi, hogy most nem tudja teljesíteni ezt a fizikai tesztet, akkor jelezze. 2400 métert kellett teljesíteni, de nem volt szintidőhöz kötve, hanem ezt kellett teljesíteni a játékvezetőknek az általuk diktált vagy bírt tempóban” – közölte a szóvivő, Sipos Jenő.

A nemzetközi labdarúgó-szövetségek egyébként nem írják elő, hogy milyen időjárási körülmények között lehet bírói felmérőt tartani.

„Azt lehet mondani, hogy nagyon szomorú ez, hogy... Ez csak idő kérdése volt, hogy mikor történik egy ilyen katasztrófa. Ez mindig a játékvezető szakma irányításán múlt, hogy ezeket engedélyezik vagy sem. Az elmúlt húsz évben két ember, Puhl Sándor, aki jelenleg is irányít, és Vágner László, aki elnök volt, mind a kettőjüknél azt lehet mondani, természetes volt, hogy ilyen melegben futottak a játékvezetők. Futottunk, én is, ugye az országos keret tagjai, mindig az volt erre különben a válasz, hogy hát a mérkőzésen is meleg van, annak ellenére, hogy ezt mi, játékvezetők többször mondtuk, hogy ez tévedés. Az én véleményem az, hogy egy mérkőzésen, ha nagyon extrém időjárás van, akkor egy kicsit kisebb sprinteket csinál az ember, tehát vannak tartalékai, de egy teszten teljes erőbedobással kell tesztelni, hiszen a tesztnek sikerülnie kell” – mondta el Bede Ferenc korábbi játékvezető.

A megyei harmadosztályban bíráskodó Komlósi Lajosnak is volt érvényes sportorvosija. Halálának pontos oka csak a boncolás után derül majd ki. A játékvezető 54 éves volt. Rendőrségi eljárás az ügyben nem indult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!