2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Nyitnak bölcsődét, de ahhoz pénz is kell

2015. november 13., péntek 20:33

Már öt gyerek miatt is kötelező lesz bölcsődét nyitni az önkormányzatoknak, ez is szerepel abban a törvényjavaslatban, amelyet a napokban nyújtott be az egyik szaktárca. Jelenleg a települések 80 százalékán nincs olyan intézmény, ahol munkaidőben el lehetne helyezni a 3 év alatti gyerekeket.

„Számos olyan, a családokat érintő javaslatot szeretnénk kezdeményezni, amelyet a családok érdekében tettünk.” – Egy belvárosi bölcsődében beszélt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár még szerdán arról, hogy 2017-től minden településen kötelező lesz bölcsődét nyitni, ahol azt igénylik.  

„Ezek a bölcsődék a mini, a családi és a munkahelyi bölcsődék. Az önkormányzatok több feladatot vállalnak, hiszen most a 10 ezer fő feletti településeknek kell bölcsődét működtetni, eszerint a javaslat szerint már akkor bölcsődét kell működtetni, ha negyvennél több 3 év alatti kisgyermek van a településen, vagy legalább 5 család jelzi az igényét” – mondta Novák Katalin a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Jelenleg a települések nyolcvan százalékán nincs bölcsőde. A Pest megyei Perbálon sincs, soha nem is volt. A három év alatti gyerekek vagy otthon maradnak, vagy a szomszédos településre viszik őket a szüleik. A polgármester azt mondja, nyitnak bölcsődét, de ahhoz pénz is kell majd, hiszen már egy dolgozó bére is milliós költség évente, a bölcsőde kialakításának költségeiről nem is beszélve. „Hát biztosan kis fejtörést okozna, már most is gondolkodunk azon, hogy hova tennénk. Épület nincs, azt építeni kellene, gondolom, remélem, ha ezt kötelező feladatként adja az állam, akkor ehhez valamit hozzá is rendel” – nyilatkozta Varga László a Hír TV-nek.

Klasszikus, mini, családi vagy munkahelyi. Ilyen típusú bölcsődéket lehet majd működtetni, létszámtól függően. A Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke szerint a törvényt úgy alkották meg a minisztériumban, hogy a legszegényebb településeknek se okozzon gondot a fenntartása. „Azzal lesz könnyebb, hogy az alacsony létszám mellé természetesen kevesebb személyzet is kell. A mini bölcsődében egy szakképzett személyzet kell és egy bölcsődei dajka, a klasszikus bölcsődében kettő szakképzett nevelő dolgozik egy csoportban, mert ott 12-14 gyerek van, tehát az emberi feltétel rögtön eggyel kevesebb. És könnyítettebb, nem lesznek olyan szigorú előírások a tárgyi feltételekre” – mutatott rá Acsainé Végvári Katalin.

Az új bölcsődetípusok is kapnak támogatást az államtól. De csak a klasszikus és a mini bölcsőde költségeit állja 100 százalékban az állam. A többieknél az önkormányzatot és a szülőket terheli a különbözet. A településre esik a költség nagyobbik része, mivel ha a mindenkori legkisebb nyugdíj összegének több mint a háromszorosát szedik be a szülőktől, elesnek az állami pénztől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!