2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nyilvánosságra kell hozni az offshore cégek letelepedési kötvényjegyzéseit

Hír TV

2018. július 4., szerda 15:53, frissítve: szerda 19:12

Közérdekből nyilvános adat, hogy hány letelepedési kötvényt jegyeztek a kereskedő cégek – mondta ki a Kúria. Az adatigénylési pert a G7 nevű gazdasági portál egyik újságírója indította, miután az Államadósság Kezelő Központ értékpapír-, illetve üzleti titokra hivatkozva nem volt hajlandó kiadni az adatokat. Abból, hogy a kereskedők hány kötvényt jegyeztek le, következtetni lehet a vállalkozások bevételére: egyes becslések szerint a kötvényüzlet közel 160 milliárd forintot hozott a cégeknek, miközben a gazdag bevándorlók számára kitalált, Rogán Antal-féle papíron 17 és fél milliárd forintot bukott a magyar állam.

A Bevándorlási Hivatalnál egyébként őszre az összes adat meglesz, a kötvényforgalmazókat ugyanis törvény kötelezi majd arra, hogy szeptember végéig megadják a lejegyzett államkötvények darabszámát, sorozatszámát, a vásárlás dátumát, valamint a vevők személyes adatait.

A letelepedési kötvények elsősorban a tehetős kínaiak, oroszok és arabok között voltak népszerűek.

„Összesen nyolc ilyen cég van, ebből egy kivételével mindegyik offshore helyszínen van bejegyezve. Azt eddig is tudtuk, hogy durván 150 milliárd forintos bevételre tettek szert a kötvényprogramnak köszönhetően, azt azonban nem tudjuk, hogy az egyes cégek ebből mekkora profitra, mekkora bevételre tettek szert. Hogyha megkapjuk a Kúria ítélete alapján az adatokat, akkor megtudjuk, hogy az egyes cégek, hogyan profitáltak ennek a programnak köszönhetően” – mondta Wiedermann Tamás, a G7 újságírója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!