2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Novák Katalin: Megvan a megfelelő forrás a színvonalas oktatáshoz

Hír TV

2018. május 25., péntek 17:06, frissítve: péntek 18:19

20 milliárd forintnyi adófizetői pénzből, vagyis állami támogatásból épít stadiont, ifjúsági parkot és indít kéttannyelvű iskolát Szegeden a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A beruházás egyik részét ma adták át. A családügyi államtitkár szerint hiba összehasonlítani az állami és az egyházi oktatási intézmények támogatását.

Állami pénzből stadion épül a Szeged-Csanádi Egyházmegye jóvoltából Szegeden. A 20 milliárd forint már megérkezett, kéttannyelvű általános iskolát, gimnáziumot és kollégiumot is indítanak belőle. Kiss-Rigó László szerint nem az egyház, hanem rajtuk keresztül a társadalom kapja az állami pénzt a fejlesztésekre. Ennek része a labdarúgás is.

„Mi ugye elsősorban nem anyagiakkal próbálunk eredményt elérni, tehát egy kicsit nehezebb helyzetben vagyunk, mint sokan mások, de nyilván mindent megteszünk azért, hogy egyrészt Szegednek örömet szerezzünk, azzal, hogy esetleg első osztályban játszik a csapat. Másrészt amiért ezt a csapatot működtetjük, a felnőtt csapatot, az akadémisták, a fiatalok lássanak egy pozitív utat előre, és ezen végig tudjanak menni” – fejtette ki a megyéspüspök.

A fejlesztő iskola rendezvényén a családügyi államtitkár üdvözlendőnek és természetesnek nevezte, hogy az egyház egyre nagyobb szerepet vállal a társadalmi folyamatokban, így az oktatásban is. Szerinte hiba összehasonlítani az egyházi iskoláknak gyerekenként járó 200 forintos normatívát az állami iskoláknak járó 54 ezer forinttal.

„Teljesen fals megközelítése az egész problémának. Kiválasztanak egy minimális szeletet egy ügyből és azt az egyet nézik. Tehát az egyáltalán nem ezen logika alapján működik. Mind az állami ellátórendszerben, mind az egyházi ellátórendszerben megvan a szükséges finanszírozás ahhoz, hogy a megfelelő színvonalon lássák el a feladatukat” – mondta Novák Katalin.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye új kollégiumot is épít a szegedi Dóm tér közelében, a még működő Apáthy István Kollégium helyére. Az egyházmegye csapatának stadionja már készül, a sportkomplexum kiszolgálja majd a másodosztályban maradásért küzdő Szeged 2011 Grosics Akadémia felnőtt és utánpótláskorú labdarúgói mellett az egyházmegye intézményeiben tanuló fiatalok igényeit is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!