2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Novák Katalin: a természeti kincsek és az itt élők adják Magyarország szépségét

Magyarország szépségét egyszerre adják a természeti kincsek és az itt élő emberek - mondta a köztársasági elnök csütörtökön Fonyódon a felújított Szaplonczay sétány átadásán, hozzátéve, feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet az ország emberi és természeti gazdagságára.

  • Novák Katalin: a természeti kincsek és az itt élők adják Magyarország szépségét

Novák Katalin kétnapos somogyi látogatásának első napján arról beszélt: a világot járva tapasztalható, hogy az embereket sok minden összeköti, akkor is, ha különböző kultúrából jönnek, eltérőek az adottságaik, a körülményeik, más nyelvet beszélnek, de sokkal gyakrabban érzik, hogy mi az a különös, ami megkülönbözteti őket.

Magyarországot járva "összeköt bennünket a közös nyelvünk, a himnuszunk, az olimpikonjaink, amelyekre mint nemzet, együtt tekinthetünk büszkeséggel", és ilyen közös pont a Balaton is, ami "a szívünket mindenütt a világon egyszerre dobbantja meg

- jelentette ki az államfő.

Somogyország jellegzetességei között említette Fekete István írót mint "a nemzet közös hősét és kedvelt alakját" és a Kométa gyárat. További példaként elmondta, csak Fonyódról lehet látni az északi partot, a tanúhegyeket, a folyton "ezer színben változó Balatont". A gazdag nyelvi hagyományok is Somogyország sajátosságai közé tartoznak, mindezek együtt pedig annyira gazdaggá teszik, hogy azt "egy másik ország is megirigyelhetné" - tette hozzá.

Novák Katalin szerint a felújított sétány "nem pusztán kövek összessége", hanem találkozóhely. Az új padokra ki lehet ülni beszélgetni, a sétányra ki lehet hozni a gyerekeket, unokákat, barátokat, szülőket, nagyszülőket, a sétány tehát az emberi értékekre, a közösség értékeire is felhívja a figyelmet.

Nem is lehetne a Balaton a magyar természeti kincsek közül talán a legkiemelkedőbb, "ha nem vennék körül a magyar emberek, ha nem lehetne a partján lángost enni, ha nem tudnánk, hol lehet átkelni a réven, ha nem lenne Balaton-átúszás, ha nem hasítanák a vizét vitorlások", ha nem ismerhetnénk azokat a klasszikus magyar filmeket, amelyekben a tó "ránk köszön

- jegyezte meg a köztársasági elnök.

Hozzátette: "nekünk a Balaton a Riviéra". Lehet, hogy vannak ennél nagyobb tengerek, óceánok, ennél kékebb víz, ennél gazdagabb természet, "akkor is a hazánk az, amelyre büszkék lehetünk".

Hidvégi József (Fidesz-KDNP), Fonyód polgármestere az átadással kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a mintegy 536 millió forint támogatásból 660 méter hosszan teljesen felújították a Szaplonczay Manó tisztifőorvosról, Bélatelep alapítójáról elnevezett sétány burkolatát, bútorait és növényzetét, továbbá új kiszolgálólétesítmény épült a város múzeuma mellett.

Novák Katalin kétnapos somogyi látogatásán először Andocson, a jelentős zarándokközpontként ismert Nagyboldogasszony-bazilikában tett látogatást, majd Balatonbogláron részt vett a lengyel-magyar barátság napjához kapcsolódó ünnepségen. Koszorút helyezett el az egykor lengyel menekülteket befogadó Lengyel-Magyar Barátság Házánál, arra emlékeztetve, hogy a barátság túlél minden megpróbáltatást. A megemlékezésen részt vett többek között Lengyelország budapesti nagykövete, valamint a lengyel parlament delegációja is.

Az ünnepséggel összefüggésben a Sándor-palota jelezte: az államfő csütörtökön telefonon egyeztet Andrzej Duda lengyel elnökkel, hogy az emléknapon megerősítsék a két nemzet közötti történelmi köteléket.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (b3) a jelentős zarándokközpontként ismert andocsi Nagyboldogasszony-bazilikában 2023. március 23-án (MTI/Bruzák Noémi)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!