2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Novák: A gyermekvállalás segítése lehet a kiút a népesedési válságból

Az európai népesedési válságból az lehet a kiút, ha a fiatalokat segítik családalapítási elképzeléseik megvalósításában, hogy annyi gyereket vállalhassanak, amennyit szeretnének – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön, telefonon az MTI-nek.

  • Novák: A gyermekvállalás segítése lehet a kiút a népesedési válságból

Novák Katalin, aki az Institut Thomas More francia think thank (kutatóintézet) által szervezett fórumon tartott előadást Párizsban elmondta: ez európai szintű feladat, és bár egyetért azzal, hogy a családpolitika nem európai uniós hatáskörben szabályozott kérdés, ezzel együtt érdemes kicserélni a tapasztalatokat és azonosítani magát a problémát, hogy Európa népesedési válsággal küzd, amelyre megoldást kell találni.

Ismertette azt az elvet is, hogy a szociálpolitikát és a családpolitikát szétválasztották. Előbbi a szegényekre, a rászorulókra, a roma népességre koncentrál, utóbbi pedig arra, hogy a fiatal párok anyagi helyzetüktől függetlenül vállalhassanak gyermeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez volt a gyakorlat Franciaországban is, de Francois Hollande baloldali kormánya megszüntette a jövedelmi helyzettől függetlenül járó családtámogatást. Szavai szerint ez nagy felháborodást váltott ki Franciaországban és látszik is, hogy a családtámogatási rendszer „megnyirbálása” után csökken a gyermekvállalási kedv az országban.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Magyarországon az elmúlt hét évben 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, húsz éve nem volt ilyen magas, és 2010-hez képest másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma. Azt mondta: a hallgatóság szerint ilyen jellegű családpolitikára lenne szükség Franciaországban is. Úgy fogalmazott: „mi is tanultunk a franciáktól” például a bölcsődei rendszer erősítésénél, lehet, hogy majd a franciák vesznek át néhány olyan gyakorlatot, amelyet a magyar kormány használ.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!