2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

„Nincs se szabadság, se egyenlőség, se testvériség”

2017. március 15., szerda 16:08, frissítve: szerda 18:50

Az MSZP újságírókat díjazott, a Demokratikus Koalíció és az LMP pedig a márciusi ifjak törzshelyén, a Pilvax kávéháznál emlékezett a ’48-as forradalom kitörésére. Az ellenzéki pártok szerint a 169 évvel ezelőtt megfogalmazott 12 pont közül több még ma is aktuális.

Újságírókat díjazott március 15-én az MSZP pártalapítványa. Molnár Gyula szerint a magyar sajtó jelenlegi állapota nem méltó 1848-hoz.

„Ma Magyarországon nincs se szabadság, se egyenlőség, se testvériség. Meggyőződésem, hogy Táncsics, a márciusi ifjak nagyon nem így képzelték el a szabad sajtót, mint ami ma van Magyarországon. Nem úgy képzelték, hogy állami cenzúra, állami pénzen felvásárolt, elbutított és kézi vezérelt hazugsággyár váltja fel a szabad sajtót. Hogy hazugságok és gyűlöletkeltő álhírek fognak ömleni az emberekre igazság és valódi mondatok helyett” – nyilatkozta a szocialisták elnöke.

A Demokratikus Koalíció a Pilvax kávéháznál ünnepelt. Gyurcsány Ferenc beszédében az Orbán-rendszert bírálta. Hangsúlyozta: a jelenlegi kormányt nem forradalommal, hanem törvényes választással kell leváltani.

„Talán mást sem kívánnának jobban. Hogy nekünk jöhessenek, hogy mi legyünk a hibásak, hogy miattunk lehessen még totálisabb az önkény. Mondhatnak bármit. Mi a Demokratikus Koalícióban maradunk a normalitás talaján. És bár az alaptörvényt nem tekintjük legitimnek, az alkotmányosság alapvető gondolatát, a béke és a stabilitás megőrzését alapvető nemzeti és hazafias kötelezettségnek tartjuk” – mondta Gyurcsány.

A Pilvaxot választotta az LMP is a nemzeti ünnepen. Szél Bernadett, a párt társelnöke úgy fogalmazott: ahogyan 169 évvel ezelőtt, úgy ma is az ország függetlenségéért, az önrendelkezéséért és a szuverenitásáért kell küzdeni.

„Vajon áruba bocsáthatjuk-e a cselekvési és a döntési szabadságunkat? Olyan kérdéseket feszegetünk ezzel a témával, hogy alárendelhetjük-e önszántunkból a jövőnk szabadságát egy olyan erőnek, illetve olyan erőknek, amelyekkel egyszerűen nem bírunk. Odadobhatjuk-e az önrendelkezésünket, a szuverenitásunkat olyanoknak, akikhez nem a bizalom, nem az összetartozás fűz, hanem csak gyorsan változó pillanatnyi érdekek?” – nyilatkozta Szél Bernadett.

A Bokros Lajos vezette Moma ünnepi eseményén a baloldal összefogását sürgette. Azt javasolta, hogy 2018 után a jelöltek 500 nap után önként mondjanak le, ezt követheti egy valóban szabad második választás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!