2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

„Nincs Pharaon-ügy”

2016. december 2., péntek 18:03, frissítve: vasárnap 20:09

A Fővárosi Törvényszéken nincs Pharaon-ügy, holott átadási vagy kiadatási ügyekben a testület az illetékes. A Magyarországon kormányzati körökkel is üzletelő szaúdi milliárdost 25 éve körözi az FBI. Lázár János csütörtökön azt mondta: az amerikai hatóságok mindmáig nem kérték a magyar társszervek segítségét.

Ghaith Pharaont 1991 óta körözi az FBI, a Szövetségi Nyomozó Iroda. A szaúdi milliárdost pénzmosással, korrupciós bűncselekményekkel és terrorpártolással gyanúsítják. Pharaon több szálon is kapcsolódik a miniszterelnök köreihez.

Nemrégiben Orbán Viktor szomszédságában villát vásárolt. A Heti Válasz írt pedig arról írt, hogy az egykori Postabank-székház is az érdekeltségébe került.

Az eladó egy magyar kft. volt, amelynek alapításában Orbán Viktor veje, Tiborcz István is segédkezett.

„A schengeni törvényeknek, a schengeni rendszernek megfelelő volt a beléptetés, tehát a vízum megadásakor a magyar állam hibát nem követett el. Az egy másik kérdés, hogy a vízum megadása után, amikor ő Magyarországra belépett és Magyarországon tevékenykedett, akkor az amerikaiak miért nem kérték tőlünk azt, hogy fogjuk el, vagy ők maguk miért nem eszközöltek bármilyen ilyen lépést. Erre mind a mai napig nincsen válasz. Hát, akit az Amerikai Egyesült Államok keres, miután mi szövetségesek vagyunk és ez más ügyekben előfordult adott esetben az elmúlt 30 évben, akkor természetesen a magyar hatóságok együttműködnek, de ilyen megkeresés hozzánk nem érkezett egyébként a mai napig” – nyilatkozta Lázár János.

A Fővárosi Törvényszéket sem keresték meg ezzel a kérdéssel, holott átadási, kiadatási eljárásokban kizárólag ők az illetékesek.

„Ilyen ügy nincs a Fővárosi Törvényszéken. A Fővárosi Törvényszék csakis konkrét ügyben ad tájékoztatást arról, hogy milyen átadási vagy kiadatási eljárásokat folytat le” – közölte Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője.

Ha Pharaont Magyarországon elfognák, akkor 72 órán belül bíróság elé kellene állítani, ahol nyilvános eljárás keretében döntenek arról, hogy fennállnak-e a kiadatás feltételei. Ha igen, akkor nem a bíróságnak, hanem az igazságügyi miniszternek kell majd a végső döntést meghoznia.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!