2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Nincs pénz, nem lehet megtudni, hogy ki nyert földet

2015. december 1., kedd 09:46, frissítve: kedd 11:09

Nem tudhatja meg a földárverések nyerteseinek nevét a közvélemény. A földművelésügyi tárca azzal indokol, hogy a Nemzeti Földalapnak nincs pénze az ehhez szükséges informatikai rendszerre. Az ellenzék emlékeztetett: már több mint százmillió forintért is kelt el parcella a liciteken, miközben a földprivatizációval elvben a családi gazdálkodókat hozná helyzetbe a kormány.

„Megkímélem most attól, hogy elmondjam lesújtó véleményemet a termőföld-privatizációról és elmondjam azt, hogy mekkora gazemberségnek tartom” – a földárverések nyerteseinek kilétét firtatta a parlamentben az LMP szakpolitikusa, Sallai R. Benedek.

„Mikor és hogyan tudhatja meg a magyar társadalom, a magyar gazdatársadalom, hogy kik vásárolnak földet és milyen feltételekkel? Több liciten ott voltam személyesen, több esetben kellett személyesen tapasztalnom azt, hogy egy tárcsaszámot mondanak be, hogy ki lett a nyertes, nem tudjuk azt, hogy kik vásárolják meg a magyar földet, pedig ez egy minimum elvárás lenne az állami földek értékesítése során” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Folytatja
Folytatja a földvásárlást Mészáros Lőrinc. Felcsút milliárdos polgármestere a Hír TV-nek azt mondta: megbízottján keresztül továbbra is nagy tételben licitál majd az árveréseken. A településvezető azt állítja: nem tudja, mitől lett drágább a szilvásváradi állami ménesgazdaság fejlesztése, amelyre a megbízást egyedüli pályázóként cége nyerte el. Mészáros Lőrinc egyébként úgy tartja: sikeréhez nemcsak munka és szerencse, de tehetség és persze a miniszterelnök barátsága is kellett. Bővebben>>>

„Ajánlom képviselő úrnak, hogy ne csak a trágyát borítsa le az árverési helyszínek elé” – a földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára szerint a 2,5 milliárd forintból gazdálkodó Nemzeti Földalapnak olyan informatikai rendszerre nincs pénze, amely összesítené a licitek eredményeit.

„Megnyugtatom tehát képviselő urat, hogy a tényleges tulajdonosok névsorát mind az NFA honlapjáról, mind a közhiteles ingatlannyilvántartásból ön is és bárki más is megismerheti, hiszen ez alanyi joga. Az NFA egyetlen forintot sem kapott és így nem költött informatikai fejlesztésre, az, hogy volt egy ilyen javaslat, és ezt önök kész tényként nyilvánosságra hozták, még nem jelenti azt, hogy ez igaz is lenne” – mondta Nagy István államtitkár.

Sallai R. Benedek viszonválaszában arra emlékeztetett, az eddigi árveréseken több száz milliós parcellák is elkeltek.

„Önök azt mondják, hogy sikerként könyvelhetik el, hogy a földek 60 százaléka talált gazdát. Önök idáig azt állították, hogy akkora a földéhség, hogy majd a kisgazdálkodók megrohamozzák önöket, ehhez képest pár száz emberről beszélünk, akik megtehetik. Azt is mondja, hogy én is vehetnék, nem, a legtöbb kis- és közepes gazdálkodó, családi gazdálkodó nem teheti meg, mert nem tud élni ezzel a lehetőséggel, mert pénzügyileg nincs olyan háttere, amivel ezt megtehetné” – mondta Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő.

A földárverések még az idén lezárulnak, de egyes nyilatkozatok szerint jövőre lesz egy újabb kör.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!