2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Nincs ok a pánikra, ehetjük a tojást

2017. augusztus 16., szerda 21:21, frissítve: szerda 22:52

Mégsem fertőzött rovarirtóval a Magyarországra került, sushihoz használt fagyasztott tojásszállítmányt. Négy külföldi tojástermelő szállítmányában viszont a magyar hatóság is kimutatta a fipronil nevű, uniószerte tiltott rovarirtót. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal ágazati vezetője szerint nincs ok az aggodalomra, ahhoz, hogy valakinek baja legyen tőle, sokat kellene megenni a fertőzött tojásokból.

Futószalagon érkeznek a tojások ebben a lajosmizsei osztályozóüzemben. Naponta több mint 210 ezer darabot válogatnak szét méret és súly alapján. Ez a hazai tojástermelés 3 százalékát jelenti.

Egy apró rovar a szárnyasok vérét szívja, a baromfitelepeken gyakran elszaporodik. Az élősködő ellen különböző porokkal és vegyszerekkel lehet védekezni.

Ilyen szer például a fipronil, amit kutyákon és macskákon alkalmaznak. Szárnyasokra viszont egész Európában tilos használni.

„Ha nem engedélyes szerrel vagy nem jó protokoll szerint kezelik az állományt vagy állomány nélküli ólat és telepet, akkor előfordulhat, hogy az állat szervezetén keresztül vagy a tojásra rákerülve vegyi anyag, tiltott, emberi egészségre káros vegyi anyag belekerülhet a tojásba. Ilyen történt meg Hollandiában nagyon nagy esetszámban” – mondta el a Hírös Farm Kft. ügyvezető igazgatója, Kollár Csaba.

Eddig tizenöt európai ország jelezte, hogy a rovarirtóval szennyezett tojást találtak a forgalomba került termékek között. Kedden már Magyarország is szóba került.

Ma délelőtt a német hatóságtól olyan értesülést kaptunk hogy ez a tétel nem is érintett a fipronilbotrányban, vagyis a magyar kereskedőkhöz került fagyasztott tojás – a keddi hírekkel ellentétben – mégsem fertőzött, ugyanakkor több külföldi cég által szállított tojásban határérték alatti mennyiségben, de megtalálták a rovarirtó szer maradványait. Ahhoz viszont hogy az egészségre veszélyes legyen, sokat kellene belőle megenni.

„Eddig 34 tétel érkezett a laboratóriumba a megyei kormányhivataloknak a mintavétele eredményeként, ebből négy tétel vizsgálatánál megállapítható volt, hogy határértéken alul ugyan, de kimutatható ennek a vegyületnek a maradványanyaga, tehát ez az egy német és három lengyel tojóállomány valószínűleg érintkezhetett a fipronil rovarirtó szerrel” – nyilatkozta Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

Magyarország nem önellátó, a tojásfogyasztás negyedét külföldi áru adja. A behozatalt főleg spanyol, litván, belga és holland tojások jelentik.

Aki el szeretne elkerülni a külföldi árut, annak a termelők azt javasoljak, hogy keresse a magyar termek logóval ellátott tojásokat, vagy figyelje a rájuk nyomtatott országazonosító jelzést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!