2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Nincs nagy keletje az állami kiadású tankönyveknek

2016. augusztus 25., csütörtök 21:10

Csökken az állami kiadású tankönyvek aránya az oktatásban. A Tankönyvesek Országos Szövetsége (Tanosz) nemrég kérte ki a szaktárcától a tankönyvrendelésre vonatkozó adatokat. Eszerint hiába az ajánlott tankönyvjegyzék, a kísérletinek nevezett állami tankönyveket egyre kevesebb pedagógus választja.

A plakátkampány mintájára üzent az oktatási tárcának nyílt levelében a Tanosz, amelyen az áll, hogy 2015-ről 2016-ra csökkent az állami kiadású tankönyvek aránya.

A szervezet a szaktárcától kikért hivatalos adatokra hivatkozik. Eszerint ugyanis hiába az ajánlott tankönyvjegyzék, a kísérletinek nevezett állami tankönyveket egyre kevesebb pedagógus választja.

„A kísérleti tankönyvek esetében 2015-ről 2016-ra a tankönyvek átlagos darabszáma 18 százalékkal csökkent. Ez a 18 százalék azért nem jelentéktelen, különösen, ha hozzátesszük azt, hogy ezek a könyvek nagyon erős kormányzati hátszéllel támogatást kaptak, és lényegesen olcsóbbak, irreálisan, ennek akkor más magyarázata nem lehet, minthogy egyrészt a tanárok és tanítók felemelték a fejüket néhányan, és mertek választani abból, amiből a legszívesebben tanítanak” – mondta Romankovics András, a Tanosz elnökhelyettese.

A megrendelt tankönyvek már az iskolákban várják a diákokat, a fizetésre vonatkozó szabályok viszont változtak. Míg tavaly például már hetekkel az iskolakezdés előtt megkapták a könyvtárellátótól a tankönyvek utáni befizetési csekket a szülők, addig idén ezt csak a könyvek átvételénél vehetik át a diákok. Vagyis mindössze két hetük lesz az összegek rendezésére.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a túl rövid fizetési határidő nem segít az egyébként is nehéz helyzetben lévő magyar családokon.

„Annak ellenére, hogy ugye elhangzott szintén államtitkári szinten az, hogy hát mennyivel csökkentették a családok terheit az ingyentankönyvekkel, ettől függetlenül az első négy évfolyam fölötti könyveket ki kell fizetni, és ehhez bizony nagyon sok információ jött be arról, hogy a szülők hitelt vesznek fel vagy kölcsönkérnek ismerősöktől” – mondta Mendrey László.

A tankönyvellátásért felelős Könyvtárellátó Nonprofit (KELLO) Zrt. nem aggódik a befizetések miatt.

„Ez, hogy rövid, ez szubjektív, ugyanis tavaly előttig gyakorlatilag előrefizetés történt. Tavaly hoztuk azt a döntést, hogy utólag kell fizetni, és az utólagos fizetés pedig azt jelenti, hogy minimálisan 15 nap rendelkezésre áll, hiszen mindenki megkapja a tankönyveket tanévkezdéskor. Ez a 15 nap, ez nevezhető kevésnek, nevezhető soknak, pillanatnyilag 15 nap a fizetési határidő” – mondta Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: mostantól egy online felületen keresztül, bankkártyás fizetéssel vagy átutalással is lehet rendezni a tankönyvek árát, ehhez csak a diák oktatási azonosítójára van szükség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!