2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Nincs lehetőség a népszavazás visszavonására, a Fidesz mégis ezt kéri

2017. február 23., csütörtök 16:11, frissítve: csütörtök 21:46

Bár még a jegyző szerint sincs törvényes lehetőség visszavonni a népszavazást Algyőn, a helyi Fidesz határozatban kérte, hogy ne legyen referendum a településre tervezett vegyi üzemről. A görög beruházó már kedden visszalépett, mégis 3 millió forintból tarthatnak a kérdésben népszavazást.

Rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak Algyőn, a településre tervezett vegyi üzem miatt. A lakossági tiltakozás miatt a görög befektető ugyanis kedden visszalépett a projekttől, az ügyben azonban már kiírtak egy népszavazást. A helyi Fidesz ezért arra kérte a megyei választási bizottságot és a Szegedi Törvényszéket, hogy állítsák le a referendumot.

„Ha kapunk egy ilyen támogatást és lehetőséget ehhez, és egy szikrányi esély van arra, hogy ne adj’ isten a Szegedi Törvényszék a hátralévő szűk másfél munkanapban mégis tud ebben az ügyben tenni valamit, akkor, azt gondolom, hogy ezt meg kellett hogy lépjük” – mondta Pongrácz Tamás, az algyői Fidesz frakcióvezetője.

A határozatot a kormánypárti képviselők öt igen szavazatával fogadták el, négyen tartózkodtak. Az immár értelmetlen népszavazást ugyanakkor ettől függetlenül is muszáj lesz kiírni, a változtatás törvényes határideje ugyanis decemberben lejárt.

„A Nemzeti Választási Iroda is kijelentette, hogy a helyi választási iroda vezetője, dr. Varga Ildikó jegyző asszony semmilyen utasításnak nem tehet eleget, amely bármilyen testülettől jön, sem képviselő-testület, sem különböző külső csoport” – mondta Gubacsi Enikő, Algyő alpolgármestere.

Az alpolgármester valószínűtlennek tartotta, hogy a választópolgárok több mint fele elmenjen voksolni, és így érvényes legyen a népszavazás. A már tét nélküli referendum csaknem 3 millió forintba kerül.

Az üzemet egy, a 47-es út mellett található területre tervezték, ahol egyebek mellett tusfürdőkbe való habosítót gyártottak volna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!