2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nincs előrelépés az ápolási díj ügyében

Hír TV

2018. július 12., csütörtök 17:16, frissítve: csütörtök 21:48

Eredménytelenül zárult az ápolási segélyekről szóló csütörtöki tárgyalás a civilszervezetek és az Emmi között. Az egyeztetésen Rétvári Bence államtitkár is részt vett. A civilek képviseletében olyan édesanyák mentek el tárgyalni, akik maguk is fogyatékkal élő beteg gyereküket ápolják.

A tárgyalást egy kampánysorozat előzte meg, aminek a fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a segélyezési rendszerre, amely nyomorban tartja azokat a családokat, ahol tartós beteg ember él.

A kiemelt ápolási díj jelenleg havi 58 680 forint, családi pótlékkal együtt ez 75 ezer forint bevételt jelent az érintett családoknak. A környező országokban az ápolási díj mértéke ennél jóval magasabb: Csehországban 180 ezer, Horvátországban 140 ezer, Ausztriában pedig eléri a közel 650 ezer forintot átszámolva. De még Romániában is majdnem a duplája, 130 ezer forint. A szervezetek azt szeretnék, hogy az ápolási támogatás legalább a minimálbér összegét érje el.

„Én személy szerint azt hittem, hogy valami konkrét eredménye lesz, és valami konkrétumot fognak mondani, hogy mi az ami 2019-től változás. Erre vonatkozóan semmilyen választ nem kaptunk. Türelmet kértek tőlünk, és azt, hogy ez egy folyamatos egyeztetés folyamata. Mi ezt csak öt éve csináljuk, ezt a dolgot. És tényleg valós változás kell. Úgy gondoljuk, hogy akkor 20-án folytatjuk tovább” – nyilatkozta a megbeszélést követően Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!