2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nemzetközi hadgyakorlatokat tartottak a Bakonyban

2016. szeptember 30., péntek 11:30

A Brave Warrior és a Black Swan nevű műveletek magyar vezetéssel zajlottak.

A gyakorlatok eddig elért eredményeit a katonai felső vezetésnek, a részt vevő országok nagyköveteinek és a sajtónak is bemutatták.

A Bosznia és Szerbia között kialakított demilitarizált zóna volt a gyakorlatbeli szituáció helyszíne. A NATO által felügyelt területen a szeparatista erők egyesülését és a vezetők találkozását kellett megakadályozniuk a gyakorlatban részt vevő országok katonáinak.

A légi támogatást a magyar helikopterek mellett Black Hawkok is biztosították. Az amerikaiak harci helikopterei hozták a szeparatista bázist felszámoló katonai egységet. A különböző országok egységei egymást támogatva oldották meg a feladatot.

„A különleges műveleteseink a világ legjobb különleges műveleti erőit jelentik, de ezt tovább szeretnénk erősíteni és fejleszteni, hiszen a különleges műveleti katona az, aki bárhol bármikor bevethető, akár a terrorizmus ellen itthon és külföldön, mindenhol képes megállni a helyét, és a magyar katonák kiválóan felkészültek” – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

A NATO katonai bizottságának elnöke szerint eredményes volt a hadgyakorlat.

„A hadgyakorlatok segítenek megőrizni a katonai vezetők és a harctéren lévő alakulatok közötti kapcsolatot. Ez segít helyes döntések meghozatalában. Azt láthattuk ma, hogy az öt nemzet katonái nagyon hatékonyan működtek együtt, ami megfelel a NATO-követelményeknek – mondta a NATO katonai bizottságának elnöke, Petr Pavel.

A gyakorlat a magyar különleges műveleti osztagok felkészítése érdekében amerikai, lengyel, horvát és szlovén különleges műveleti erők közreműködésével zajlott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!