2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Nemzeti önrendelkezés, vagy rendszerhiba?

Parlamenti határozatban utasította el a kormánytöbbség a Sargentini-jelentést. Miért szűnik meg a lakástakarékpénztári megtakarítások állami támogatása? Ezekről a témákról is beszélgetett Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendégeivel: Bálint Botonddal, a Pesti Srácok lapszerkesztőjével, és Biró Mariannával, a 168 óra újságírójával.

  • Nemzeti önrendelkezés, vagy rendszerhiba?

Parlamenti határozatban utasította el a kormánytöbbség a Sargentini-jelentést. Erről beszélgetett Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendégeivel Bálint Botonddal, a Pesti Srácok lapszerkesztőjével, és Biró Mariannával, a 168 óra újságírójával.

Sargentini jelentés elfogadták, átrágtuk sokszor, de Bálint Botond emlékeztetett, hogy maga Schiffer András is felhozta, hogy a jelentésben abszolút tévedések vannak. A PS újságírója szerint ezért "politikai kérdésre politikai válaszok születtek". Bíró Marianna emlékeztetett: a határozati javaslat előtt Gulyás Gergely maga jelentette be ezt a most véglegesített lépést - amit jogilag abszurdnak tart, hisz minden politikai aktust előre jeleztek. A cseh és szlovák parlament azonban szintén állást foglalt a jelentéssel szemben, ami közös V4-es kiállást jelent. Bálint Botond szerint a kis és közepes országok szuverenitására általában jelent veszélyt ez az eljárás, és ezért is ilyen példa nélküli a kiállás. Szerinte ez ellenállást fog létrehozni a kis és közepes államoknál az Európai politika egészére nézve, hisz minden kiskakas szeretné uralni a saját szemétdombját - fogalmazott. Komolytalan indokokkal, össztefércelt jelentéseket politkai ügy amit jogilag kezelni felesleges.

Bíró Marianna szerint azonban érdemes elolvasni a jelentést, amely az Európai Parlament honlapján magyarul is elérhető, mert szöges ellentétét állítja a fentieknek. Politikai jelentésnek szerinte azért sem tekinthető, mert az egyetlen következménye az lesz, hogy a Tanács napirendre tűzi, de a várható vétókat követően semmi negatív következmény nem lesz. Szégyennek szégyen, de Bíró Marianna szerint ha más tagállamokkal szemben lenne egy ilyen lista el is indulna az eljárás. Az azonos kötelességek és azonos jogok miatt látható, hogy egy héttel a Sargentini-jelentés után Olaszország is terítékre került pont úgy, mint Lengyelország. Nem kivételeznek tehát Magyarországgal. Megemlítette, hogy a Gyurcsány-kormány hasonló visszaélései, azaz 2006 kapcsán is voltak állásfoglalások, elmarasztalások, de nem volt - mint fogalmazott rendszerszintű probléma, amit Sargentini jelentése feltárt az Orbán-kormánnyal szemben.

Bálint Botond erre azzal reagált, hogy a román jogállam rendszerszintű sérüléseire és egyéb hasonló gondokra, mint például az őshonos kisebbségekre nehezedő nyomásra az EU nem érzékeny. Bíró Marianna megjegyezte, hogy Románia kapcsán is van eljárás, de Bálint Botond szerint ennek ellenére is működik a kettős mérce, így a súlypontok tologatása felesleges - a Magyarországgal tapasztalható kivételes rendszabályozásnál szerinte a legerősebb kormányt kell meggyengíteni, ez pedig a kelet-közép európai térségben egyértelműen a Fidesz-kormány, ezért irányul Orbán Viktorra a kiemelt figyelem. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!