2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Németország is befogad 50 menedékkérőt a tengeren veszteglő hajókról

Hír TV

2018. július 15., vasárnap 21:39, frissítve: vasárnap 21:40

Franciaország és Málta után Németország is befogad 50 menekültet egy halászhajóról, ami napok óta hánykolódik Olaszország partjainál. Az olasz belügyminiszter nem engedte kikötni a hajót, a miniszterelnök Brüsszel segítségét kéri, hogy közösen keressenek szolidáris tagállamokat.

Egy mindössze 20 méteres halászhajón zsúfolódott össze 450 menekült, napok óta hánykolódnak a tengeren. Most kiderült: Németország is befogad 50 menekültet az Olaszország partjainál várakozó hajóról, korábban Franciaország és Málta is 50-50 ember befogadását ajánlotta fel. Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini azonban nem engedélyezte, hogy a menekültek partra szálljanak Olaszországban. Közben 16 édesanyát és 11 gyereket el kellett szállítani a hajóról, annyira legyengültek.

„Nagyon aggasztó, hogy az olasz hatóságok ilyen sokáig késleltették a kikötést. Tudják, hogy gyerekek és tinédzserek és beteg emberek vannak a fedélzetem. Napok óta utaznak és szenvednek. Kérjük, hogy mindenkinek engedélyezzék a kikökétést. Elsősorban a gyerekeknek, és a betegeknek kérünk segítséget”- mondta a segélyszervezet szóvivője.

Az olasz szélsőjobboldali belügyminiszter Matteo Salvini a menekültek elleni zéró toleranciával próbál magának politikai tőkét kovácsolni. Szombaton ugyanakkor az olasz államfő engedélyezte egy hajó kikötését, amin 67-en utaztak. Az olasz miniszterelnök Giuseppe Conte pedig Brüsszel segítségét kéri, hogy közösen keressenek szolidáris tagállamokat, amelyek hajlandók befogadni Olaszországba érkező menekülteket.  

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!