2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Németh: Nálunk megszüntettek mindent, eladták az elvtársak

2017. május 6., szombat 16:15, frissítve: szombat 16:20

Jó döntésnek tartja a Fidesz frakcióvezető-helyettese, hogy a pénzintézetek csökkenthetik a bankadót a látványsportok támogatásával. Németh Szilárd szerint: fontos, hogy minél több pénz menjen a sportra. A társaságiadó-felajánlások következtében csak tavaly 99 milliárd forintnyi adóbevételről mondott le az állam. A szakértők a finanszírozási rendszer átláthatatlanságára hívják fel a figyelmet.

Veszélybe kerülhet a felcsúti sportcsarnok és konferencia-központ finanszírozása. A Puskás Akadémiát működtető alapítvány a társaságiadó-felajánlásokból szerette volna megvalósítani a beruházást. A fejlesztéshez azonban még 1,6 milliárd forint hiányzik. Mészáros Lőrinc alapítványát a 2018-as költségvetés tervezetében szereplő változással segítheti ki a kormány. Eszerint ugyanis a bankok különadójuk felét sportegyesületeknek adhatnák. A Fidesz frakcióvezető-helyettese hazai pályáról hozott hasonlatot az indoklásához.

„Aki járt már az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában, de néhány afrikai országban is, tudja, hogy komoly lemaradásunk született az elmúlt fél évszázadban. Nálunk megszüntették a sportpályákat, Csepelen mindent, ami sportpálya volt, az elvtársak eladták vagy Tesco, vagy benzinkút, vagy nem tudom, mi nőtt ki a helyén. Most pedig ennek a fordítottja zajlik, ezt szerintem nyomni kell, és ha van erre pénz és az ország jó állapotban van, akkor erre egyre nagyobb pénzeket lehet költeni” – így Németh Szilárd frakcióvezető.

A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a tao-rendszerrel a kormány átláthatatlanul pazarolja a közpénzeket.

„Nem eléggé hatékony, mert hogy például nem sikerült felépíteni ezt a létesítményt Felcsúton, ez is egy komoly gond, ez a rendszer alapjaiban elhibázott, rossz az a rendszer, amely nem átláthatóan működik és amelyik ilyen módon próbálja kicsatornázni a pénzt. És még egyszer mondom, közpénzről van szó, tehát a közpénz bizonyos, a politika által kedvelt sportkluboknak és sportszövetségeknek megy” – így Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető-igazgatója.

A tao-rendszernek köszönhetően sok kis egyesület tud sportlétesítményeket fejleszteni, a források ellenőrzésével kapcsolatban azonban a Hir TV által megkérdezett sportközgazdász szerint is vannak hiányosságok.

„Azt tartanám fontosnak, hogy az ellenőrzési rendszer sokkal jobb legyen, mint ami eddig volt. Garancia legyen, hogy az összegeket arra fordítják, amire a törvény célja ezt szeretné, tényleg az egyesületek és az emberek sportolására fordítódjanak ezek az összegek, és ne folyjanak el a rendszer résein az ellenőrzés hiánya miatt” – hangsúlyozta a televíziónk által megkérdezett sportközgazdász, Szabados Gábor.

A 24.hu számításai szerint a tao-rendszer 2011-es indulása óta több mint 400 milliárd forintról mondott le az állam a látványsportok javára. Csak Felcsútra, Orbán Viktor falujába 12,5 milliárd forint folyt be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!