2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Faló a Kossuth téren: komoly egészségügyi veszély közelít?

2016. május 5., csütörtök 19:56, frissítve: csütörtök 20:14

Javult az amerikai–magyar viszony az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint. Németh Zsolt azután beszélt erről, hogy a testület zárt ajtók mögött hallgatta meg az amerikai nagykövetet. A fideszes politikus szerint a migráció veszélyét a két ország nagyjából azonosan ítéli meg. A nagykövet meghallgatásával egy időben civilek és politikusok demonstráltak a Kossuth téren a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás ellen.

Felfújható falóval tiltakozott az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény ellen a Magyar Természetvédők Szövetsége. A civil szervezet attól tart, hogy génmódosított, hormonkezelt amerikai mezőgazdasági termékek áraszthatják el Európát.

„A kiszivárgott anyagokból egyértelművé vált, hogy a TTIP, az EU és az Egyesült Államok közti úgymond szabad kereskedelmi, vagy más néven szabad rablási egyezmény tényleg egy trójai egyezmény, amely elsősorban a multinacionális vállalatok érdekeit szolgálja, miközben aláássa a demokráciát, s veszélybe sodorja mindazokat a vívmányokat, amelyeket az elmúlt évtizedek során környezetvédelem és élelmiszer-biztonság területén, munkajogok terén és más területeken elértünk” – mondta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A demonstráción jobbikos és LMP politikusok is részt vettek. Az ökopárt társelnöke szerint az Európai Bizottság már puhított az uniós szabályozáson, pedig a szabadkereskedelmi egyezményt még alá sem írták.

„Kiszivárogtak a bizottságtól dokumentumok, amik azt bizonyítják, hogy azért nem tiltottak be különböző, az egészségre veszélyes vegyszereket az európai térségben, mert az az álláspontjuk szerint veszélyezteti a TTIP-ről zajló tárgyalásokat. Tehát aki azt gondolta, hogy ez az egyezmény az aláírás pillanatában lesz káros, az téved, már most, hogy a tárgyalások zajlanak, már ezzel veszélyeztetik az európai polgároknak az egészségét” – mondta Szél Bernadett társelnök.

A Jobbik szerint alapjában különbözik az európai és a tengerentúli piaci szemlélet.

„Az elővigyázatosság elvét, amit az Európai Unió magáénak vall, azt igenis kockáztatja és veszélyezteti az a fajta kockázatalapú szemlélet, ami az Amerikai Egyesült Államokban él a különböző sztenderdek vonatkozásában. Hiszen amíg Európában csak olyan technológiákat szabad használni, amiről bizonyított, hogy nem káros, addig az Amerikai Egyesült Államokban először tudományosan be kell bizonyítani azt, hogy káros technológiáról van szó, és addig pedig a használata engedélyezett” – jelentette ki Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő.

A demonstráción fideszes vagy kereszténydemokrata politikus nem vett részt, noha a kormánypártok által elfogadott Alaptörvény tiltja Magyarországon a génmódosított mezőgazdasági termékek forgalmazását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!