Németh: Hatékony magyar érdekképviselet kell a szlovák parlamentbe + Videó

PR, 2012. március 8., csütörtök 22:21, frissítve: péntek 08:41
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint fontos, hogy az etnikai alapon szerveződő pártok révén legyen hatékony magyar nemzeti érdekképviselet a szomszédos országok törvényhozásaiban, ezért lenne jó, ha a Magyar Koalíció Pártja (MKP) visszakerülne a parlamentbe a hétvégi szlovák választásokon.
Bejutna a parlamentbe – 5,5 százalékos eredménnyel – a szombati szlovákiai választásokon a Magyar Koalíció Pártja – derült ki az MVK közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből. Az Egyesülés a Felvidéki Magyarságért szervezet aktivistái úgy látják, hogy a 460 ezer felvidéki magyar sorsa a 24. órához érkezett.

Az államtitkár a HírTV Rájátszás című, csütörtöki műsorában úgy nyilatkozott, Bugár Béla, a Híd (Most) szlovák–magyar párt elnöke félreértette az álláspontját: a kormány nem avatkozik be a szlovákiai magyarok döntésébe, és tiszteletben tartják, hogy kire szavaznak. Egyúttal arra biztatta a szlovákiai magyarokat, hogy a saját érdekükben minél többen menjenek el szavazni. Bugár Béla szerdán azt mondta, beleavatkozik a szlovákiai parlamenti választásokba Németh Zsolt, amikor „azt tanácsolja, hogy az MKP-t válasszák”. Németh Zsolt egyúttal Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének nyilatkozatára, amelyben a politikus neofasisztának nevezte a magyar kormányt, és Goebbels cselekedeteihez hasonlította Németh Zsolt kijelentéseit, nem kívánt reagálni.


Úgy vélte, az elmúlt időben javult az együttműködés Magyarország és Szlovákia között, amit egyebek mellett az Ipoly-hidak átadása is bizonyít. Fontos a párbeszéd a két ország között, és erre Magyarország akkor is készen áll, ha kormányváltás történik Szlovákiában – hangoztatta. Az államtitkár a hatékony magyar érdekképviseletre példaként említette a Vajdasági Magyarok Szövetségét (VMSZ), amely „látványos sikert” ért el Szerbiában, amikor fellépett a kárpótlási törvény kapcsán.

Mint azt megírtuk, két témában folytatja a gyorsított kötelezettségszegési eljárást az EB, a harmadik témában további információkat várnak.

A Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásokat illetően Németh Zsolt közölte: a hasonló eseteknek mindössze 5 százaléka jut el az Európai Bíróságig, és Magyarország is abban bízik, hogy az Európai Bizottsággal folytatott konzultáció eredményeként sikerül megállapodást elérni, és nem húzódik el évekig az ügy. Mint mondta, a legérzékenyebb kérdés a Magyar Nemzeti Bank ügye volt, és úgy tűnik, ebben „gyakorlatilag elengedte a bizottság Magyarországot”, elfogadta az álláspontját, és ha a szükséges törvénymódosításokat a parlament elfogadja, megnyílhat az út a hiteltárgyalások előtt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az unióval.

A kohéziós támogatások felfüggesztésére tett bizottsági javaslattal kapcsolatban az államtitkár kijelentette: a bizottságnak érzékelnie kell a kormány erőfeszítéseit, hogy 3 százalék alá kerüljön a költségvetési hiány. A kormány 2010 óta mindent megtesz a makrogazdasági helyzet javításáért, amivel az előző kormány „nem nagyon törődött” – fogalmazott. Hozzátette: „rosszul jár el” az EU, ha az a célja, hogy példát statuáljon Magyarországgal, hiszen más tagállamok rosszabb gazdasági helyzetben vannak nála.

Az államtitkár Yves Bot, a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság kijelölt főtanácsnoka kedden nyilvánosságra hozott szakvéleményére úgy reagált, „még nem kell a vészharangokat kongatni” az ügyben. Yves Bot szerint Szlovákia nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megtagadta Sólyom László köztársasági elnök belépését a területére. Németh Zsolt úgy vélte, az Európai Bíróság „nem dönthet úgy, hogy megakadályozhatja egy tagállam egy másik állam elnökének vagy bármelyik vezetőjének a belépését a területére”, hiszen az EU lényege a személyek szabad mozgása. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy a bíróság „megfelelő döntést” hoz a kérdésben.

Forrás: Hír TV, MTI
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés