2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Nemet mondanak a demokraták Trumpra

2017. március 1., szerda 18:21

Egységre szólította fel honfitársait Donald Trump a kongresszus két háza előtt elmondott beszédében. Az amerikai elnök megerősítette, hogy hamarosan meghosszabbítja a falat a mexikói határon és eltörli Obama egészségügyi reformját. A demokraták kritikusan fogadták az elnök szavait, néhányan pedig szó szerint beintettek neki.

Laza pózban, egy kanapéra térdelve fogadott az amerikai elnök tanácsadója egy küldöttséget a Fehér Házban. Kellyanne Conway úgy viselkedett az Ovális Irodában, mintha a saját nappalijában lenne, és térden állva még le is fotózta az egybegyűlteket.

Míg a tanácsadó az Ovális Irodában pózolt, főnöke, Donald Trump megtartotta első kongresszusi beszédét.

Bejelentette a többi között, hogy ígéretének megfelelően meghosszabbítja a falat az amerikai–mexikói határon.

„Szeretnénk, ha minden amerikai boldogulni tudna. Ez azonban nem lehetséges kaotikus környezetben. Vissza kell állítani a határaink épségét és a jog uralmát. Ezért hamarosan megkezdődik egy nagy-nagy fal építése a déli határunknál” – mondta Donald Trump.

Trump beszélt arról is, hogy több tízezer állás jön majd létre a nagy amerikai cégek által, csökkennek a középosztály és a vállalkozások adói, és ezer milliárd dollár jut majd infrastrukturális beruházásokra.

Az elnök jelentősen növeli a katonai kiadásokat is, viszont kevesebbet költ majd oktatásra, környezetvédelemre és tudományra. Emellett eltörli a szegényeket egészségbiztosításhoz segítő törvényt, az Obamacare-t.

„Soha nem volt jó megoldás, amikor minden amerikait a kormányzat által elfogadott egészségbiztosítás vásárlására ösztönöztek. Az egészségbiztosítást úgy lehet mindenki számára elérhetővé tenni, ha csökkentjük annak a költségét. Ezt fogjuk tenni” – jelentette ki az elnök.

Trump elismerte, hogy az ország politikailag megosztott, de egyúttal egységre szólította fel honfitársait.

Míg a nemzetközi piacok pozitívan fogadták a beszédet, a demokratákat nem győzték meg az elhangzottak. Többtucatnyi demokrata képviselőnő a női mozgalmakat jelképező fehér ruhában jelent meg: így tiltakoztak az ellen, hogy Trump szerintük meg akarja nyirbálni a jogaikat.

A demokraták azért is bírálták Trumpot, mert szerintük a kiskeresetű emberek millióinak egészségbiztosítását szünteti meg.

„Ha együtt akar dolgozni a demokratákkal annak érdekében, hogy erősítse a középosztályt, megvédje a környezetünket és erősítse helyünket a világban, azt támogatjuk. De ha húsz-harminc millió embertől elveszi az egészségbiztosítást, lerombolja a nemzetközi szövetségeinket, és megszünteti a klímaváltozás elleni védelmet szolgáló intézkedéseket, akkor a válaszunk nem” – reagált az egyik demokrata képviselő, Joe Kennedy.

Miközben a republikánus képviselők felállva tapsolták meg Trump beszédét, addig a demokraták a fejüket csóválták. Néhány képviselő pedig látványosan beintett az amerikai elnöknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!