2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Nemes Jeles: Nem szeretnék elkényelmesedni

2016. március 2., szerda 15:51, frissítve: szerda 16:44

Hazatértek az Oscar-díjas Saul fia alkotói, akik szerdán mutatták be a hazai közönségnek a majdnem 4 kilós aranyszobrot. Jövőbeli terveiről az elsőfilmes rendező azt mondta: következő filmje teljesen másról szól majd, mint a Saul fia, mert az első világháború előtt játszódik majd. Nemes Jeles László hozzátette: nem szeretne elkényelmesedni, hanem több témát szeretne még feldolgozni.

Telt ház és vastaps fogadta a Saul fia készítőit szerdán a budapesti Toldi moziban. A film stábja most először állt a magyar sajtó elé az Oscar-díj elnyerése óta.

„Meg lehet nyerni úgy, hogy az lehet egy, tehát egy mérgezett ajándék lehet ez a dolog. De azt gondolom, hogyha ügyesen csináljuk, akkor nem fog agyonnyomni. Dehát ehhez bölcsesség kell, meg szerencse. És aztán lehet, hogy nem csinálok egy normális filmet ezután” – mondta Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője.

Az újságírók csaknem 2 órán át bombázták kérdéseikkel a fáradnak tűnő alkotókat, elsősorban a rendezőt és a főszereplőt. Az Oscar-gáláról azt mondták: szinte tudathasadásos állapotban voltak a ceremónia estéjén.

Én már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió Sauljaként ülhetek ott (Röhrig Géza)

Röhrig Géza, a film főszereplője azt mondta: reméli, hogy ezzel a sikerrel hozzá tudnak járulni a magyar társadalmon belüli széthúzás és ellenségeskedés megszűnéséhez. „Ezt a 'mi-ők' retorikát most már tényleg nagyon abba kéne hagyni. Mi itt egymásra vagyunk ítélve ezen a 93 ezer négyzetkilométeren. Senki nem megy sehova. És jó lenne, hogyha az a pillanat, ami az Oscar-díj átadó éjszakáján valahogy összehozta a magyarokat az egész földkerekségen, az több is tudna lenni, mint egyetlen pillanat” – hívta fel a figyelmet a Saul fia főszereplője.

A filmben közreműködő történész szerint a holokauszt magyarországi feltárásában még sok a fehér folt. Az egyik ilyen a meggyilkolt névtelen gyermekek története. „A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a közeljövőben egy programot indít. Ennek a programnak a címe, a neve az, hogy Saul Gyermekei Program. S ennek a programnak a célja az, hogy ennek a százezer gyermeknek a nevét megpróbáljuk összegyűjteni” – jelentette ki Vági Zoltán.

A film producere jelezte: az Oscar-díj elnyerésével a finanszírozási lehetőségek kinyíltak az alkotók számára, de ők maradnak Magyarországon és itt készítik el következő filmjüket is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!