2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Nemcsak béremelésre, de pluszfeladatokra is számíthatnak

2017. április 30., vasárnap 18:25, frissítve: vasárnap 19:08

Lázár János, a már meglévő gyermekvédelmi feladatok mellett népegészségügyi programok lebonyolítását bízná a védőnői szolgálatra. Az érintettek készek tárgyalni a kormánnyal, de előbb a hónapok óta ígérgetett béremelést szeretnék elérni.

Január óta sűrűbben kell vizsgálniuk az újszülötteket a védőnőknek. De az adminisztrációs feladat is egyre több. A tavaly bevezetett új bértáblarendszer viszont rájuk nem vonatkozik. Egy kórházi ápoló akár tízezrekkel is többet keres, mint a nemrég hungarikummá nyilvánított védőnői szolgáltat bármelyik tagja.

„Ugyanolyan egészségügyi iskolát végzünk, mint bármelyik másik egészségügyi szakdolgozó. Egészségügyi szakdolgozói munkát végzünk, és nem tartozunk az egészségügyi szakdolgozói bértábla alá” – panaszolta Lőrinczi Orsolya védőnő.

Az államtitkárság kétmilliárdos keretből igyekezett kompenzálni a mulasztást, de a védőnőket foglalkoztató egészségügyi szolgáltatók nem minden esetben fizették ki, ami nekik járt.

„A kabinet tárgyalta ezt a kérdést, a kormány elé megyünk, és úgy tűnik, hogy a gazdasági minisztérium is támogatja azt, hogy a védőnők béremelése az az egészségügyi dolgozók béremeléséhez kapcsolódjon, és az önkormányzatok az erre szánt pénzt erre is kell, hogy fordítsák. Tehát lesz védőnői bérrendezés, de nyilvánvaló: ez fölveti azt a kérdést, miben tudunk még segíteni a védőnőknek és hogyan tudjuk a szolgálatot még jobban erősíteni. Ma ez egy önkormányzati fenntartású szervezet, ami egy óriási lehetőség arra, hogy a kormány népegészségügyi programokat hajtson végre” – fogalmazott Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kancelláriaminiszter által szóba hozott pluszfeladatokról egyelőre keveset tudni. A Magyar Védőnők Egyesülete egyelőre arra vár, hogy tárgyalni hívja őket a szaktárca. „Azt szeretném hangsúlyozni, hogy jelenleg is leterheltek a védőnő kolléganők, tehát addig túlfeladatot nagyon nem tudunk elvállalni, amíg ennyi üres állásunk van, amíg ennyi helyettesítési feladatunk van, amíg a munkafeltételek nem mindenhol adottak, ahol a védőnő kolléganőnek is másodállásokat kell keresnie, hogy meg tudjon élni a fizetéséből. Tehát mindenféleképpen első körben a fizetések rendezését látjuk nagyon-nagyon fontosnak” – mondja Csordás Ágens, az egyesület elnöke.

Az alacsony fizetések és a rossz munkakörülmények miatt egyre kevesebben választják a védőnői pályát, jelenleg körülbelül 400 ember hiányzik a szakmából.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!