2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Nemcsak az olimpiarendezés, de a költségek megismerése is csak álom egyelőre

2017. március 4., szombat 18:13, frissítve: szombat 18:24

Titkolózik az olimpiai pályázattal kapcsolatos költésekről a Budapest 2024 Zrt. A Momentum Mozgalom viszont hamarosan számlákkal igazolja az olimpiai aláírásgyűjtésre elköltött 14 millió forintot.

A budapesti olimpia egyelőre álom marad. A látványtervek viszont valósak, és pénzbe kerültek. A Hír TV január második felében kért tájékoztatást az olimpiai pályázatért felelős állami cégtől, a Budapest 2024 Zrt.-től a pályázat költségeiről. A Momentum Mozgalom akkor már gyűjtötte az aláírásokat a népszavazáshoz. A Budapest 2024 Zrt. megvárta, hogy véget érjen a szignóvadászat, és csak utána válaszolt – február második felében. Ám még azt is eltitkolták, amit a cég elnöke néhány nappal korábban maga árult el egy interjúban. Fürjes Balázs azt mondta, hogy a 15 milliárd forintos pályázati keret felét költötték el.

A nemzetgazdasági miniszter is nyilatkozott akkoriban, ő magasabb összeget említett Fürjes Balázsnál. „A becslésünk szerint a legutóbbi számaink alapján kb 9,8 milliárd forintot költöttünk eddig az olimpia előkészítésére” – mondta Varga Mihály.

Amikor kiderült, hogy a Momentum Mozgalom az előírtnál jóval több aláírást gyűjtött össze, a Budapest 2024 Zrt. bejelentette, hogy felfüggeszti a pályázattal kapcsolatos kifizetéseket. De a bizonyítékokkal a cég adós maradt. Az egyik baloldali kis párt, az Együtt igazolást kért a kifizetések felfüggesztéséről, de nem kapott.

„Láthatóan ezek a dokumentumok még nem készültek el, különben most annak a jogász úrnak, akivel beszéltünk, semmibe nem került volna odatenni elénk. Mi ezt megnézegettük volna, hümmögtünk volna és akkor mindenki megnyugodott volna, hogy egyébként ténylegesen megtörtént és a költségvetés felhasználása fel van függesztve, átláthatóan erre nem került sor” – mondta Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke.

Az olimpiai pályázattal megbízott cégnél valamivel átláthatóbban működnek az aláírásgyűjtők. A Momentum Mozgalom 18 millió forint adományt kapott, a pénz elköltéséről két kördiagram is készült. De azokat a cégeket nem nevezték meg, amelyeknek fizettek a közvélemény-kutatásokért, hirdetésekért, szóróanyagokért. És számlákat sem tettek közzé.

„Ha jól tudom, akkor a számlák mind fent lesznek. Az a probléma, hogy egy olyan országban élünk, ahol nem biztos, hogy a szolgáltatót mondjuk ne támadnák meg azért, hogy nekünk szolgáltatott, így aztán mindenképpen ki fogjuk takarni ezeket az elemeket. De amúgy ennyire tételes elszámolást bárcsak látnánk egyébként a képviselők vagyonnyilatkozatából vagy bárcsak látnánk bármilyen pártnak az elszámolásából, szerintem ennél tételesebbet még senki más nem adott” – mondta Soproni Tamás, a Momentum alelnöke.

Teljes átláthatóságra kell törekedni a politikában – hangoztatja az Együtt elnöke. Juhász Péter rendszeresen kér adományokat a Facebookon. A párt minden forintról elszámolást készít, és azt negyedévente közzéteszi honlapján.

„Én magam is híve vagyok annak, hogy rá kell venni az embereket, hogy vagy tevékenyen vegyenek részt egy-egy kampányban, vagy ha erre nincsen módjuk, mert a munkahelyükről nem tudnak elszabadulni, vagy a családi elfoglaltságok nem engedik, akkor valamilyen módon anyagilag támogassák az ilyen kampányokat, én nagyon tisztelem és becsülöm ezt a fajta metódust” – mondta a politikus.

Juhász Péter saját magának is gyűjtött pénzt az interneten. Egy éve a TV2 olyan riportot készített róla, hogy luxusban él. A riport után a szimpatizánsok hárommillió forintot ajánlottak fel a politikusnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!