2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Szijjártó: Ha belügyminiszter lennék, ciki lenne

,

2017. július 25., kedd 16:47, frissítve: kedd 18:02

Több mint kétszáz autóból álló flotta szolgálja közpénzből a legmagasabb szintű állami vezetőket – írja a Népszava. Az állami autóparkkal összesen 100 millió forintot tankoltak el. A tárcákat két szocialista országgyűlési képviselő kérdezte féléves kiadásaikról. A válaszokból kiderült, hogy nemcsak az autózás, hanem a külföldi utazások is sokba kerültek: a külügy 410 millió forintot költött több mint 1500 repülőjegyre, a humántárca 84 millió forintot költött külföldi utakra, a Miniszterelnöki Kabinetirodánál pedig 24 millió forint ment el a kiküldetésekre. Szijjártó Péter nem tartja túlzónak saját minisztériuma költéseit.

A legmagasabb szintű állami vezetők, azaz a miniszterek, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a miniszteri biztosok összesen több mint kétszáz autót használnak. Ezekbe az autókba január elejétől június közepéig mintegy 95 millió forintnyi üzemanyagot tankoltak. A gépkocsik szervizelése nagyjából 60 millió forintot vitt el. Az adatok abból a válaszcsomagból derültek ki, melyet Mesterházy Attila és Legény Zsolt szocialista képviselő írásbeli kérdésére állítottak össze a tárcák. Az autók pontos száma ugyanakkor nem ismert, mert a Honvédelmi Minisztérium erre a kérdésre például nem válaszolt.

„Akik a Miniszterelnökségnek feltesznek kérdéseket, tudhatják, hogy miniszter úr minden sajtókérdésre akkurátusan válaszol, ezt csak olyan esetekben nem teszi meg, amennyiben a közérdekű információ bárki számára elérhető” – szögezte le Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár.

A kérdést címző szocialista politikusok szerint viszont a Miniszterelnökség volt az egyik legkevésbé segítőkész a válaszadásban. Kevés adattal válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is, és összességében a tavalyi ezeroldalas válasz után idén 300 oldalnyi adatot sem kaptak.

„Az látszik, hogy korlátozni akarják az információhoz való hozzáférést. Ez egészen biztosan a kampány közeledtével is magyarázható. Így is van egy-két olyan, hogy például Papcsák ügyvédi irodája dolgozik a Millenáris Kht.-nak. Tehát valószínűleg nem keres elég jól még Papcsák úr a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottsági elnökeként. Tehát azt lehet látni, hogy a barátoknak, az ismerősöknek, a klientúrának adnak szerződéseket, csak egyre kevésbé akarják ezeket bemutatni” – mondta Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő.

Az adatokból kiderült: június közepéig a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál költöttek a legtöbbet repülőútra. Összesen 410 millió forintot, több mint 1500 repülőjegyre.

„Hogyha most belügyminiszter lennék, akkor ez ciki lenne. De mivel külügyminiszter vagyok, a Külügyminisztériumot vezetem, és a munkánknak viszonylag természetes része az, hogy a külföldi partnerekkel való kapcsolattartásként néha mi megyünk hozzájuk, nem csak ők jönnek hozzánk. És mivel az elmúlt három évben elmondhatom, hogy minden évben megdöntöttem az eddigi egy külügyminiszterre jutó külföldi tárgyalások számát, ezért ez törvényes, törvény szerinti velejáró, hogy ehhez utazni kell” – reagált Szijjártó Péter.

Az adatok feldolgozását folytatják a szocialisták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!