2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével

Következik:

Vezércikk 04:00

Nem csak a munkaerőhiányra gyógyír a nyugdíjas szövetkezetek létrehozása

2017. május 19., péntek 18:20

Nemcsak a munkaerőhiányra, de az alacsony nyugdíjakra is megoldást jelent a nyugdíjas szövetkezetek létrehozása – ezt mondták a kormánypárti előterjesztők a javaslat parlamenti vitájában. Az ötletet a munkáltatók is támogatják, bár szerintük a munkaerőhiány problémáját nem oldja meg. Már csak azért sem, mert egy felmérés szerint a cégek nem szívesen dolgoznak 45 évesnél idősebb munkatársakkal.

Harrach Péter nyugdíjemelés helyett, Kósa Lajos a munkaerőhiány csökkentése érdekében hozna létre új foglalkoztatási formát. A két előterjesztő javaslata szerint a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetekbe belépők járulékkedvezménnyel dolgozhatnának, bérük után csak személyi jövedelemadót kellene fizetni. De jövedelmüket megkaphatnák adómentesen élelmiszer- vagy ételutalvány formájában is.

„Számításaink szerint hogyha durván 100 ezer nyugdíjast sikerülne ilyen lehetőségbe bevonni, akkor ők ezt a munka törvénykönyve alá tartozó foglalkoztatási formára átszámítva durván 20 ezer embernek a munkáját tudják elvégezni” – mondta a Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos.

Az ellenzék szerint a kormány átveri a nyugdíjasokat és egy újabb pénzlenyúlást készít elő.

„Ki volt az, aki csoportokat nyugdíjba kényszerített? Választási lehetőséget sem biztosítva nekik? Olyan, mintha nem emlékeznének vissza néhány évre képviselőtársaim. Ki az, aki olyan gazdasági környezetet teremtett, hogy muszáj a nyugdíjasokat visszahívni dolgozni?” – így Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke.

A vállalkozók szövetsége üdvözli a nyugdíjas szövetkezetek tervét, de azt is hozzáteszik: ez nem oldja meg a munkaerőhiány és az alacsony nyugdíjak problémáját.

„Nagyon sok iskolában például pedagógushiány van. Elküldött nyugdíjas pedagógusokat, szövetkezeti formában, védett szervezetben reaktiválni lehet, és nyilvánvalóan fizikális és mentális állapotuknak megfelelően hetente lehet 5-6-8 órát dolgozni, nem teljes munkaidőben, szervezett körülmények között és nyilvánvalóan biztonságban. Tehát a haszna megvan” – hívta fel a figyelmet a VOSZ főtitkára, Dávid Ferenc.

Egy munkaerő-közvetítő cég kutatása szerint azonban hiába van munkaerőhiány, a vállalatok nem szívesen alkalmaznak 45 év feletti dolgozókat.

„Jelenleg Magyarországon a szervezetek 10-20 százalék arányban foglalkoztatnak 45 év felettieket, és a nyitottságuk sem volt túl magas ennek a korosztálynak a foglalkoztatására, mert olyan sztereotípiák mentén gondolkodnak, hogy a digitális lemaradásban szenvednek idézőjelben, és egészségügyi problémáik vannak” – így Pethő Anikó, az Aarenson Consulting cégvezetője.

A javaslatot elképesztő ötletnek nevezte az egyik szakszervezet. A VDSZ elnöke szerint nyugdíjas szövetkezetek helyett tisztességes bérekre és élhető nyugdíjakra van szükség Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!