2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Voldemort a gombokat nyomkodta, Kubatov néma volt

Szánthó Péter

2017. június 12., hétfő 09:39, frissítve: hétfő 11:15

A tavaszi ülésszakban is néma maradt a fideszes Bíró Márk az Országgyűlésben. A képviselőnek egyetlen indítványa volt, Áder János ajánlása az államfőválasztáson. Ellenben a szavazásokra Bíró is szorgosan bejárt, alig hiányzott, ha nyomni kellett a gombot. Kubatov Gábor némasági fogadalma sem szűnt meg.

A tavaszi ülésszakban is néma maradt a fideszes Bíró Márk az Országgyűlésben, így a képviselő – ha az utolsó ülésnapokon sem áll ki képviselőtársai elé – továbbra sem szólalt fel a ciklusban. Bírónak az idén sem volt nem önálló indítványa, önálló indítványból is csak egyet számlál 2017-ben: Áder János államfőválasztási ajánlóívét, amelyet a Fidesz–KDNP adott be. Bár úgy tűnhet, Bíró be sem jár a parlamentbe, ez éppen fordítva van: a Policy Solutions képviselő-figyelőjének összegzése szerint a szavazások 98 százalékán jelen volt, és a frakcióval együtt szavazott. Emellett tagja a honvédelmi és rendészeti bizottságnak.

Hasonló némasági fogadalmat tehetett Kubatov Gábor is, aki egyszer sem emelkedett szólásra 2017-ben. A Fradi-elnök a voksolások 83 százalékán volt jelen. Ő is csak Áder jelölését nyújtotta be.

Hasonlóan szorgalmasan vettek részt a szavazásokon a Fidesz fekete bárányai: az Országos Roma Önkormányzat kétes pénzügyei miatt bajba került Farkas Flórián a szavazások 97 százalékán volt jelen, míg a költségvetési csalásba keveredett Simonka György az összes parlamenti szavazás 91 százalékán jelent meg. Lelkesen járt be szavazni a Voldemortként ismert Mengyi Roland is, aki ellen márciusban emeltek vádat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérletének, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének és hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja miatt. Mengyi a szavazások 93 százalékára ment el.

A legkevesebb szavazáson a parlamentet bojkottáló DK-sok vettek részt, Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos, Varju László és Vadai Ágnes az idei határozathozatalok 1–3 százalékán volt ott. Érdekes, hogy a KDNP-s Rubovszky György is befért a DK-sok közé a negatív rangsorban. A kisebbik kormánypárt képviselője mindössze kétszázaléknyi voksoláson volt ott. A fideszesek közül Szijjártó Péter szavazott a legkevesebbszer, mindössze öt százalékon volt jelen – ez annak tudható be, hogy a külügyminiszter sokat utazik. A második legkevesebbszer megjelent fideszes Hirt Ferenc, ő a szavazások 14 százalékán vett részt.

A negatív rangsorban Hirtet a kormánytagok követik: például Lázár János 14, Orbán Viktor 16, Seszták Miklós pedig 17 százalékban vett részt a határozathozatalokban.

Mesterházy Attila az idén is a legaktívabb kérdező, 2017-ben száznál is több írásbeli kérdést tett fel a kormányzatnak, összességében pedig már több mint 1800 indítványt adott be ebben a ciklusban. Ha az MSZP-s politikus így folytatja, év végére átlépi a kétezret.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!