2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem vonzó Magyarország a külföldi munkavállalóknak

2017. július 16., vasárnap 18:06

Hiába könnyített a szomszédos, nem uniós országokból érkezők munkavállalási feltételein a nemzetgazdasági tárca – alig pár ezer ukrán és szerb munkavállalónak volt vonzó Magyarország. Pedig most már 3 hónapnál rövidebb időre munkavállalási engedély sem kell.

Informatika, építőipar, egészségügy. Néhány azon ágazatok közül, ahol az Ukrajnából és Szerbiából érkezőknek már engedély sem kell a legfeljebb 3 hónapig tartó munkavállaláshoz a nemzetgazdasági tárca rendelete szerint. A magyarországi egészségügy alig kéttucatnyi kárpátaljai és vajdasági szakembernek volt vonzó, pedig a munkaerőhiány miatt szükség lenne rájuk.

„Az élet, a szükség hozza, hogy kevés a munkavállaló, az építőiparban és a kereskedelemben gondolom, hogy elfogadható ez a fajta megoldás. A kormányzat részéről velünk egyeztetést nem folytattak, mi is csak a médiából értesültünk arról, hogy megszületett ez a rendelet, sem tárcaközi egyeztetés, sem ágazati egyeztetés keretében nem hallottuk” – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke jónak tartja a módosítást, de az szerinte kevés. „Valamennyi alapszakma hiányszakma, kevés a jó szakember, és átmenetileg szükség lehet vendégmunkásokra is. Önmagában azt, hogy Ukrajnából és Szerbiából vízummentesen és meghatározott munkavállalási engedély nélkül jöhetnek dolgozni Magyarországra, ezt egy jó dolognak tarjuk. Önmagában azonban kevés ez az intézkedés. Ez akkor jó, hogyha átlátható módon, jogszerűen történik. Mi szeretnénk azt, ha ellenőrizhetőek lennének azok a cégek, amelyek külföldi állampolgárokat foglalkoztatnak” – mondta Koji László.

Informatikusokra is szükség lenne, de a külföldi munkavállalók száma egyelőre ezen a területen is elenyésző. „Az egész európai szakemberhiányon az oktatás kibocsájtóképességének bővítésével lehet változtatni, ugyanis nem az informatika szakma iránti igény nőtt meg, hanem az általános életben lett egyre nagyobb mértékben jelen az informatikai technológia” – mondta Takács Tibor, a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének elnöke.

A kancelláriaminiszter tudomása szerint legfeljebb pár ezer szerb és ukrán munkavállaló érkezett eddig Magyarországra. „Ukrajnából, a Kárpátokon túli területekről érkeztek vendégmunkások Magyarországra, néhány ezres létszámról tudok, de azt hiszem, hogy nem mondok rossz számot, 10 ezer alatt van, egész biztos. Három és hétezer közötti emberről tudok” – mondta Lázár János.

A Nemzetgazdasági Minisztérium könnyítése azokra vonatkozik, akik Magyarországgal szomszédos nem uniós országból érkeznek és legfeljebb 90 napra vállalnának munkát. Ennél hosszabb munkavállaláshoz már az idegenrendészeti hatóság engedélyére is szükség van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!