2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Nem vizsgálják, miből urizál Rogán, az ellenzék változtatna

2017. január 11., szerda 19:28, frissítve: szerda 20:11

Nem vizsgálja a parlament mentelmi bizottsága Rogán Antal vagyonnyilatkozatát. Mások mellett Juhász Péter is tavaly novemberben kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást a propagandaminiszter ellen, aki akkor egy balatonlellei luxusvilla felújítása miatt került ismét reflektorfénybe. A mentelmi bizottság elutasította a vizsgálati kérelmet, az indoklás szerint a kezdeményezések alaptalanok, mert azok nem felelnek meg az eljárásban meghatározott alapvető feltételeknek. Az ellenzéki pártok szerint a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer nem megfelelő, mert azokat védi, akiknek takargatnivalójuk van.

Nagy Gábor Tamás polgármesternek is van lakása az I. kerületben, amit kibővített volna, a társasház lakói viszont nem támogatták a tetőtér beépítését. A héten az Index írt arról: hogy később a politikus minden lakónak egymillió forintot ajánlott fel, hogy rendezzék az épület tartozását, a felújításból végül semmi sem lett.

A politikus 2014-es év végi vagyonnyilatkozatában megtakarítás alig, viszont több mint 7 milliós tartozás szerepelt, így nem tudni, hogy miből fizette volna ki a lakókat.

Szintén nagy port kavart Rogán Antal balatonlellei nyaralója, amiben résztulajdonos. Az épületet felújították. Többen, köztük az Együtt alelnöke is vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett emiatt a propagandaminiszter ellen. Juhász Péter szerint ugyanis a dokumentumból nem derül ki, hogy miből futotta a vélhetően többmilliós beruházásra. A mentelmi bizottság elutasította a kérelmet és nem vizsgálja a nyilatkozatot. A politikus szerint a Fidesz a független intézményeket saját bűnözőinek védelmére használja.

„Ők azt mondták, nem vizsgálhatnak olyat, amit nem tud hol föltüntetni Rogán Antal, márpedig itt arról van szó, hogy Rogán Antal életvitele nem fedezhető miniszteri fizetéséből, ez egyértelmű költéseiből. Ezt kellett volna vizsgálni, amit nem tesznek. Újra be fogjuk adni ezt a papírt és dokumentumot, megint 100 fölötti számban meggyőződésem szerint” – mondta el Juhász Péter.

A Demokratikus Koalíció minden képviselőt vagyonosodási vizsgálatnak vetne alá. A párt alelnöke szerint azóta élnek vissza a politikusok, amióta az eljárást a Fidesz megszüntette. „Ebbe a körbe tartozik Rogán Antal is, akit most éppen a mentelmi bizottság véd az alól, hogy a jól üzletelő feleségtől, gyarapodó vagyonnal rendelkező gyerekeken át, a növekvő lakásokig. Rogán Antal ne tudjon elszámolni, hogy mi jó történt vele az elmúlt évek alatt” – mondta Varju László.

Az LMP szerint is új vagyonbevallási rendszerre van szükség. „Összeállítottunk egy újabb törvényjavaslat-csomagot, amit beterjesztettünk a magyar parlamentnek, illetve egy ötpárti megbeszélést hívunk össze hétfőre, ahova azért hívtuk politikustársainkat, hogy ők hogyan tudnák elképzelni a vagyonbevallási rendszer megreformálását” – fejtette ki Szél Bernadett, a párt társelnöke.

A Jobbiknál már keményebben fogalmaztak. „Azt hazudik ebben a vagyonnyilatkozatban, amit akar, ugyanis senki sem ellenőrzi” – véli Szilágyi György, aki szerint nagyobb átláthatóságra van szükség, a mostani rendszer ugyanis azokat védi, akiknek takargatnivalójuk van. „Egyetlenegy dolgot kell csinálni, amit a Jobbik képviselői most már harmadik éve megtesznek, hogy nyilvánosságra hozza a vagyonnyilatkozatát, és nyilvánosságra hozza a vele egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is” – tette hozzá a képviselő.

A parlamenti képviselőknek január végéig kell nyilatkozniuk vagyonukról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!