2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Nem valószínű vihar a tűzijáték idejére

2017. augusztus 19., szombat 17:57, frissítve: szombat 17:57

Az országot elérő hidegfront miatt esős lehet az ünnep, többfelé várható zápor, a meteorológusok szerint azonban a tűzijáték idején kicsi a valószínűsége a zivatarnak. 11 éve öten haltak meg a tűzijáték közben kitört viharban.

Rendőrautóval és szöges akadállyal készülnek a rendőrök a Várkert Bazárnál az ünnepre. „Rendőrségi gépjárművel és tüskés útzár kihelyezésével akadályozzuk meg, hogy a tömegbe valaki be tudjon hajtani. Természetesen érvényben vannak olyan forgalomkorlátozások, amelyek okán járművek ezekre a területekre nem hajtanak be” – számolt be Lakatos Tibor, az ORFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetője.

De veszélyt jelenthet egy épp a tűzijáték alatt érkezett vihar is. 11 éve is pusztító erejű vihar csapott le Budapesten. Öten vesztették életüket azon a napon.

Az NFM államtitkára, aki a tűzijátékért felelős operatív törzs vezetője, azt mondta: ha vörös vagy piros riasztást ad ki a meteorológiai szolgálat, lefújják a tűzijátékot. Többek között ezt is tesztelték a főpróbán.

„Ma reggel az operatív törzs műszaki főpróbát tartott, ez a főpróba azt jelenti, hogy a különböző irányítási pontok közötti kapcsolatot ellenőriztük, megnéztük a kritikus kamerapontokat” – jelentette ki Kara Ákos.

A meteorológusok nem számítanak arra, hogy a tűzijáték alatt törne ki a vihar. „A holnapi nap során elsősorban a nap első felében és a kora délutáni órákban szakaszosan ismétlődő esőre és záporra kell számítani. Zivatarnak jelen helyzetben nincs esélye. És ahogy haladunk az éjszakába, csökken a csapadék kialakulásának az esélye. A tűzijáték idejére várhatóan csapadék nem várható” – ismertette az OMSZ munkatársa, Pátkai Zsolt.

Ha a tűzijátékból visszahulló anyag gyújtana meg valamit, azt a tűzoltók pillanatokon belül eloltják.

„A fővárosi tűzoltók közül hetvenen vesznek részt a biztosításban 16 gépjárművel, ez azt jelenti, hogy mind a vízen négy vízi eszközzel, amivel menteni tudunk, mind a rakpartokon olyan tűzoltóeszközökkel vagyunk jelen, amellyel azonnal meg tudjuk kezdeni a helyszíni beavatkozást” – ígérte Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A tűzijáték este 9-kor kezdődik, augusztus 20-a Magyarországon az államalapítás, illetve az államalapító Szent István király emlékünnepe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!