2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Nem vállalta a közgyűlés a döntést az olimpiáról

2017. február 22., szerda 19:24, frissítve: szerda 22:01

Futottak egy tiszteletkört a Fővárosi Önkormányzati képviselők, de a vitatkozáson túl érdemi döntés nem született. A kormánypárti többségű közgyűlés nem vonta vissza az olimpiai pályázatot, és a népszavazást sem írták ki. Mindössze arról szavaztak, hogy a főpolgármester tárgyaljon tovább a miniszterelnökkel és az olimpiai bizottság elnökével.

Napirendre sem engedte a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége a népszavazás azonnali kiírásáról szóló ellenzéki javaslatokat. És nem döntöttek az olimpiai pályázat visszavonásáról sem.

„Az a legszomorúbb, hogy valóban nagyon komoly esélyünk volt, egyre erősebben és esélyesebben vettünk részt ebben a versenyben, soha ilyen közel a budapesti olimpia lehetősége nem volt, és ez most elillanni látszik” – mondta Fürjes Balázs kormánybiztos.

A politikai egység felbomlása miatt kesergő kormánybiztos és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is a baloldal felelősségét firtatta.

„Felbontották a nemzeti egységet egy jó ügy mellett, hogy erősítsenek egy mozgalmat, amely egy nemzet álmát, egy nemes ügyet, az olimpiát használja fel eszközül arra, hogy felkerüljön hazánk politikai térképére” – hangsúlyozta Borkai Zsolt, a MOB elnöke.

A kormánypárti Kocsis Máté arra emlékeztetett, hogy egyetlen nyári olimpiát sem előzött meg népszavazás.

„Felelősség igen is, Önöket terheli, mert Önök hazudtak, ami Önöktől egyáltalán nem újdonság. Nem azokat terheli, akik ezt a mozgalmat elindították, Önök megváltoztatták a véleményüket, és elárulták az olimpia szellemét, az olimpiai mozgalmat” – mondta a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője, Kocsis Máté.

A szocialisták azt állítják, az elvi szándékot még most is támogatják, de nem látnak arra garanciát, hogy ez az olimpia nem lesz a korrupció példája.

„Zavaros tekintetű kormánypárti politikusok összefosták a bokájukat. Összefosták a bokájukat néhány tiszta tekintetű fiataltól, aki vette a bátorságot, hogy kimenjen az utcára és aláírásokat gyűjtsön” – így az MSZP fővárosi képviselője.

Az LMP azt hangoztatta, hogy Budapest nincs felkészülve a világversenyre. „Olimpia nélkül is gyakorlatilag a jelenlegi adósságállományunk 2020-ra megharmincháromszorozódik” – emlékeztetett Csárdi Antal.

Tarlós István zárszóként elődjére, a szabaddemokrata Demszky Gáborra mutogatott, hosszasan idézve a korábbi főpolgármester olimpiát támogató kijelentéseit.

„Nem azt mondom, hogy a mi oldalunkról nem hangzott el furcsa bejelentés, mintha például csak Budapest tehetne mindenről, nyilván mi találtuk ki az olimpiát, itt rátolják rám meg a kerületi polgármesterekre a dolgot, ezek persze nincsenek rendben, vagy együtt megoldjuk a történetet, vagy pedig akkor felejtsük el az egészet” – így Tarlós.

A közgyűlés kormánypárti többsége végül felhatalmazta a főpolgármestert, hogy az olimpiai pályázatról a kormánnyal és a MOB-bal egyeztessen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!