2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Nem tudni, mikor nyit a Sorsok Háza

2017. április 10., hétfő 11:05, frissítve: hétfő 12:54

Nem engedték be a Terror Házába a Hír TV stábját. A múzeumnál tartott holokausztmegemlékezés végeztével a két éve megépült, de át nem adott Sorsok Háza múzeum várható nyitásáról igyekeztünk érdeklődni, hiszen a létesítmény éppen az elhurcolt zsidó áldozatoknak állít emléket. Schmidt Mária, a történelmi emlékmúzeumok igazgatója, hallgat az okokról.

A Terror Házánál emlékeztek a holokauszt áldozataira. A megemlékezésnek autentikus helyszíne lehetett volna a lezártan álló Sorsok Háza múzeum is, de a Józsefvárosi pályaudvar területén felhúzott létesítmény még mindig a nyitásra vár. A több mint 7 milliárd forintból épült múzeum két éve készült el, de hogy pontosan miért nem látogatható, azt a kancelláriaminiszter is csak azzal indokolta, hogy vannak még vitás kérdések az épületben látható kiállítást illetően.

Lázár János ugyanis nem látja értelmét a kiállítás megnyitásának mindaddig, ameddig nem születik társadalmi konszenzus annak részleteiről. „Amikor meg tudnak egyezni az érintettek, azok, akik a kiállítást megvalósítják, és azok, akikről többek között szól, a tartalomról, egy-egy fölirat, mondat vagy kiállítási installáció szintjén is, akkor van értelme megvalósítani ezt a kiállítást“ – vélte a miniszter.

Bár megépítése óta nem járt a múzeumban, Köves Slomó elégedett a tervekkel, amelyeket pár éve Schmidt mutatott neki. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint ha a múzeum a látottak alapján valósulna meg, és valóban több tízezer gyerek – gimnazista vagy középiskolás – meglátogatná az intézményt, „akkor aki végigmenne ezen az ötvenperces kiállításon, az nem mondaná azt, hogy a holokauszt, az egy nyári táborozás volt“.

Kérdéseinkre a Terror Háza múzeumban is próbáltunk válaszokat kapni, de a Hír TV stábját be sem engedték az épületbe.

Eközben a megemlékezésen Rogán Antal újnácinak nevezett két jobbikos képviselőt. A propagandaminiszter a pulpitusról azt üzente Gyöngyösi Mártonnak és Kulcsár Gergelynek, hogy a magyar parlamenthez nem méltó az a képviselő, aki korábban a zsidók listázásáról értekezett a Házban, illetve az sem, aki a Duna-parti holokauszt-emlékművet meggyalázta. „Gyöngyösi felvetése újnáci gondolat, Kulcsár Gergely tette pedig újnáci cselekedet. Néven kell őket nevezni, mert jelenlétük az Országgyűlésben az áldozatok emlékéhez méltatlan, és elfogadhatatlan. Egyetlen jóérzésű ember sem tűrheti el, hogy ők parlamenti képviselők maradjanak” – mondta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!